Trudnoća i majčinstvo

SVE ZA PRVOROĐENO – Zašto na drugo dijete trošimo manje?

Napisao admin

Petina majki troši manje na svoje drugo dijete, no to je samo zato jer imaju realniju sliku što djetetu zapravo treba.


beba (foto:cure.ba)

Beba broj jedan zahtijeva najbolje od svega: majke koje su prvi put rodile znaju potrošiti bogatstvo na dizajnersku odjeću, nakićenu obuću i najslađe igračke. No kad dođe druga beba stvari su malo drukčije.

Petina majki troši manje na svoje drugo dijete, pokazalo je istraživanje. Ne rade to zato što ih nije briga nego zato jer imaju puno realniju predodžbu o tome što beba zapravo treba, piše Mail Online.

Trećina majki koja ima drugo dijete spremna je kupovati pelene i maramice robne marke, a petina ih je spremno prihvatiti polovne stvari.

Gotovo četiri od pet mama s prvim su djetetom kupovale nepotrebne stavke, a dizajnersku odjeću smatraju najbeskorisnijom kupnjom te priznaju da su cipelice za novorođenčad samo skupljale prašinu.

Iskusnije majke su realnije, prema tome i kakva njega treba bebi. Više od polovice nije vagalo svoje dijete svaki dan, dvije petine nisu pretjerivale sa sterilizacijom posuđa, a 15 posto ih je odustalo od glačanja odjeće. Također su provele manje vremena proučavajući priručnike o njezi bebe ili komunicirajući na online roditeljskim forumima. Čak se četiri petine odlučilo oslanjati na instinkt i iskustvo, u odnosu na tri petine novih majki koji su od drugih tražile savjet.

Od prijatelja i obitelji ne traže više informacije i savjete nego konkretnu pomoć. Više od polovice tražile su konkretne darove za svoje drugo dijete, umjesto da se razvesele još jednom plišanom medi. Pedijatrica dr. Pat Spungin kaže kako se iz ovog istraživanja vidi kako je iskustvo najbolji učitelj.

‘Majke koje su to prvi put postale prolaze prvi put kroz sve faze razvoja, što neminovno znači da će se okrenuti drugima za dodatnu sigurnost. Majke koje su drugi put rodile spremnije su vjerovati svojim instinktima pa to utječe na način na koji se brinu za svoje dijete.’

tportal.hr

Komentari

komentara