Trudnoća i majčinstvo

Istraživanje – Dvogodišnjaci 'krstare' internetom

Napisao admin

Djeca od 2 godine, pa čak i ona mlađa koriste intetnet, dok mnogi tinejdžeri provode mnogo više vremena na mreži nego što njihovi roditelji misle, pokazuje jedno istraživanje.


dvogodišnjak (foto:cure.ba)

Istraživanje je pokazalo da je skoro 4 od 5 mališana (79,8%) vidjelo informacije ili fotografije o poremećaju u ishrani, samopovređivanju, a skoro 42,1% su priznali da su na internetu gledali pornografiju ili neki drugi nedolični sadržaj. 

Ostala djeca koja su učestvovala u istraživanju su priznala da su na internetu gledala sadržaje o samoubistvima, zlostavljanju djece, okrutnosti prema životinjama, kockanju ili terorizmu. 

U većini slučajeva djeca su do ovih sadržaja dolazila sasvim slučajno, međutim njih 10% je otkrilo da je to radila svjesno i sa namjerom, dok je ostalih 18,1% do njih stiglo iz čiste znatiželje prateći linkove ili reklame. 

Organizacija “Netmums” koja je sprovela istraživanje, ispitala je ukupno 1.110 roditelja i oko 850 mališana uuzrastu od 7 do 16 godina. 

U istraživanju se tako došlo do vrlo zanimljivih rezultata, pa je 72,8% roditelja koji su u njemu učestvovali bili uvjereni da djeca na internetu provode svega jedan sat. 

Mađutim analiza odgovora djece o vremenu provednom u korišćenju interneta je pokazala sasvim drugačije rezultate: djeca su na mreži provodila duplo više vremena, preko 2 sata. 

Ostali rezultati i odgovori roditelja su otkrili su u 13% slučajeva njihova djeca prvi put koristila internet sa 2 godine ili manje, dok je u 16,7 slučajeva to bilo sa 3 godine. 

Takođe je otkriveno da skoro trećina ispitanih roditelja dozvoljava djeci da koristi internet bez bilo kakvih ograničenja ili nadzora. 

Umirujući rezultati istraživanja možda mogu biti to što je više od 77% ispitane djece reklo da ih ono što su od nedoličnog sadržaja vidjeli na internetu nije podstaklo da nešto i urade. Ipak, njih 17,3% je reklo da su razmišljali o akciji, 5,3% njih je probalo da promijeni način ishrane (dijeta) , 3,4% je razmišljalo o sampovređivanju, a 2,1% o samoubistvu.

B92

Komentari

komentara