Trudnoća i majčinstvo

‘Teško je. Gledate u svoju prelijepu bebu a u isto vrijeme ste prestravljeni’: Poruka svim ženama koje znaju šta je neželjena trudnoća

Napisao A. K.

Kako izgleda odgajati bebu koju niste planirali da rodite? U emotivnoj objavi ove mlade mame sigurno će se se pronaći žene koje su imale slično iskustvo.

Većina nas ima trenutke kada nikako nismo najbolja verzija sebe i kada su nam misli svakakve, samo ne majčinske. A majke koje su doživele neplaniranu trudnoću imaju veći razlog za ove, ne tako lepe trenutke.

Olivija Bovens, majka dvoje dece i dula iz Portorika, nedavno je na svom Instagram profilu postavila sliku svoje dvogodišnje devojčice koja je u tom trenutku imala napad besa (inače karakterističan za uzrast od prve do treće godine), a ovo je njena priča…

„Niko vas ne uči kako da se izborite sa kompleksnim emocijama kada dođe dete, a vi niste bili spremni za trudnoću. Posebno je teško u ovim trenucima kada dete ima izlive besa a to vas totalno emotivno iscrpi.

Zbunjujuće je kada isti oni ljudi koji su vam govorili da ste upropastili život, dođu nasmejani do uva do uva na proslavu u čast dolaska bebe. Teško je…

Gledate u svoju prelepu bebu a u isto vreme ste prestravljeni mislima kako ćete voditi računa o njoj i kako će se vaš život promeniti.

Ja sam takođe neplanirano dete dvoje tinejdžera. Moja majka, verovatno od sramote koju osećaju sve mlade mame, nije ni rekla je trudna sve do trenutka kada je bilo toliko očigledno pa je morala. Nakon tog saznanja, njeni odnosi sa majkom su se narušili. Kada sam se rodila, to se promenilo, bar na neko vreme. Ali videti ljude koji su toliko bili protiv mog rođenja da se zapravo raduju bebi je teško razumeti.

Ova faza u majčistvu me je naterala da pogledam u svoj odraz u ćerkinim očima i da priznam sebi da ne uživam stalno u tome što sam majka ali da je ona moj životni pokretač. Ona je ogledalo koje mi dozvoljava da pogledam u prošlost i da shvatim da me strah još uvek kontroliše.

….

Kada odgajamo sopstveno dete tek tada se suočimo sa bolom koji smo iskusili kao deca. Emocije postanu mnogo intenzivnije i veoma lako uvidimo da ne želimo da ponovimo iste greške, te želimo da prekinemo začarani krug. Ali problem je što nam znanje o ovim stvarima ne olakšava da se lako izborimo sa izazovima majčinstva.

Draga mama, ako trenutno prolaziš kroz neplaniranu trudnoću, nemoj da osećaš krivicu, strah ili stidTvoja beba je izabrala tebe da joj baš ti budeš majka i to u pravom momentu. Prepusti se nepredvidivom i dozvoli novom biću da ti pokaže novu tebe za koju nisi ni znala da postoji“.

Komentari

komentara