Trudnoća i majčinstvo

PET NAČINA KAKO SE RIJEŠITI STRIJA NAKON POROĐAJA

Napisao H. H.

Strije su posljedica oštećenja vezivnog tkiva pri čemu se koža ne uspijeva tako brzo rastegnuti, a često ih uzrokuje trudnoća.

Pri tome dolazi do pucanja, to jest oštećenja koje stvara strije. Ako ih želite spriječiti ili barem smanjiti njihovu pojavu u trudnoći, evo nekoliko savjeta koje možete iskušati.

1. Masaža trbuha

Najbolji “lijek” za strije je prevencija. Iako vam nitko ne može jamčiti da ih tijekom trudnoće nećete dobiti, svakako ih možete smanjiti.

– Najbolji savjet je svakodnevna masaža uljem za tijelo ili losionom – kaže dermatolog Paul Cohen.

– Najmanje dva puta dnevno masirajte kožu na trbuhu, kukovima i grudima. To će kožu pripremiti za rastezanje – savjetuje Cohen.

2. Maslac za trbuh

Potražite proizvode koji sadrže sastojke poput ulja badema i jojobe, pčelinjeg voska i shea maslaca. Provjerite koji od njih smanjuju crvenilo i omekšavaju kožu. Nanesite ga barem jednom dnevno, a za maksimalnu hidrataciju, obavezno nakon kupke ili tuša. No, koji god da proizvod koristili, ključna je dosljednost.

3. Kreme s retinolom

– Proizvod koji se temelji na retinoidu u određenoj mjeri jamči bolji izgled strija – kaže Cohen.

Riječ je o sastojku dobivenom iz vitamina A koji se koristi u kremama protiv akni i hidratizirajućim sredstvima protiv starenja jer je dokazano da potiče proizvodnju kolagena, prenosi Index.hr. Međutim, nikako ih ne biste smjeli koristiti za vrijeme trudnoće ili dojenja jer nije dokazano da su sigurni za vaše dijete.

– Dakle, pomažu samo pri postojećim strijama – istaknuo je dr. Cohen.

4. Laserski tretmani

– Laserski tretmani u pravilu su vrlo skupi, no i vrlo učinkoviti.Strije se uspješno tretiraju frakcijskim laserskim tretmanima što dovodi do smanjenja crvenila i vidljivosti samih strija. Lasersko uklanjanje ožiljaka i strija je progresivno, što znači da rezultati postaju vidljiviji kroz par mjeseci – pojasnio je dermatolog.

5. Prekrijte ih (ili ne)

Omiljeno kozmetičko pomagalo je korektor u zelenoj, žutoj ili boji lavande, a on može prekriti vaše duboke, crvene ili ljubičaste linije. No, važno je znati da s ponosom možete nositi svoje strije kao medalju časti jer one su dokaz svega što je vaše tijelo moralo podnijeti da bi na svijet donijeli maleni smotuljak radosti.

Najbolje rješenje možda ipak možete saznati ako pročitate OVU najavu.

Komentari

komentara