Trudnoća i majčinstvo

Ove namirnice bi trudnice trebale izbjegavati, mogu naštetiti bebi

Napisao H. H.

Postoje hranjive tvari, vitamini i minerali koji su potrebni za razvoj vašeg djeteta. Većina hrane je sigurna; međutim, postoje neke namirnice koje biste trebali izbjegavati tijekom trudnoće.

Trudnice smiju jesti gotovo svu hranu, ali nešto je ipak bolje izbjegavati. Neke namirnice mogu sadržavati bakterije, kemijske sastojke i parazite koji mogu naštetiti bebi.

1. Riba koja sadrži veće količine žive

r

Ova riba je povezana s kašnjenjima u razvoju i oštećenjima mozga, piše youaremom.com. To su na primjer morski pas, sabljarka, skuša i veće količine tune.

2. Sirova jaja

r1

S jajima treba biti pažljiv posebno zbog mogućeg izlaganja salmoneli. Izbjegavajte domaću majonezu i umake koji se rade od sirovih jaja.

3. Mesni narezak

r2

Pokušajte izbjegavati mesne prerađevine poput kobasica, pašteta ili hrenovki. One mogu sadržavati bakteriju listeriju koja može zakomplicirati trudnoću.

4. Meki sir

r3

Preporučljivo je izbjegavati meke sireve i nepasterizirano mlijeko, također zbog listerije koja može preko majke na bebu prijeći kroz posteljicu i tako je zaraziti.

5. Čajevi i začini

r5

Možete piti sve čajeve u trudnoći, samo pazite na količinu kofeina, kaže babica Kara Manglani za Insider.

Savjetuje da pripazite s crnim čajem, kao i sa čajem od slatkog korijena. A od začina je dobro izbjegavati cimet jer može teško pasti na želudac.

6. Konzervirana hrana

k

Glavna briga znanstvenika su same konzerve zbog takozvanog bisfenola A ili BPA-a.

“Izloženost bisfenolu A u fazi razvoja fetusa može povećati rizik od problema s ponašanjem poput hiperaktivnosti i agresije, pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i promjena u funkciji jetara”, kaže liječnica Maida P. Galvez. Dodaje i da ne savjetuje ishranu isključivo konzerviranom hranom, ali da zbog jedne konzerve dnevno ne bi bila zabrinuta.

7. Kofein

k1

Ginekologinja dr. Felice Gerch kaže da bi trudnice trebale izbjegavati kafu u velikim količinama.

Savjetuje da možete piti kavu ako ste trudni, ali da morate smanjiti količinu na ne više od 200 miligrama kofeina dnevno. Dodaje i da jedna šalica sadrži oko 90 miligrama kofeina pa dvije male šalice dnevno ne bi trebale imati utjecaja na bebu.

Komentari

komentara