Trudnoća i majčinstvo

NEVJEROVATNE FOTOGRAFIJE : Kada plod postaje živo biće ?

Napisao A. K.

Svaki život je poseban. Pogotovo u vremenu kada imate mogućnosti da vidite kako je on nastao.

Pronašli smo predivne fotografije koje vas neće ostaviti ravnodušnima i koje će vas naterati da se zapitate – Kada plod postaje živo biće?

1. Četiri dana nakon oplodnje

Šta? Ovaj zigot ne izgleda kao čovek. Kako god, prema nauci, ovo je čovek. Razvija se, samim tim mora da bude živo. U stvari, nakon oplodnje, zigot već ima pol (na slici je devojčica) i jedinstveni ljudski DNK. Njen DNK će upravljati razvojem tela kroz devet meseci u utrobi, kasnije kroz ceo život.

2. Nakon 5-6 nedelja gestacijskog perioda…

Bez obzira što je svega 6,35 milimetara dugačka, njen nos, usta i uši dobili su oblik. Njeno srce lupa oko 100 puta u minuti (gotovo dva puta brže nego tvoje) i njena krv cirkuliše kroz telo. Moždani talasi su detektovani već u periodu od 2 do 3 nedelje.

3. U sedmoj nedelji gestacijskog perioda…

4. U desetoj nedelji…

Većina njenih telesnih funkcija sada je razvijena. Bubrezi, mozak, srce… Svi sada rade. Njene male nožice i ramena mogu da se pomeraju. Većina prekida trudnoće se radi u ovom periodu.

5. U 12. nedelji…

Njeni mišići se polako razvijaju. U ovom periodu ona se neprestano pomera i šutira. Ako stavite vašu ruku na stomak trudnice, beba će se sa zadovoljstvom pomeriti kako bi vam stavila do znanja da vas oseća. Nažalost, nije dovoljno snažna pa je vrlo verovatno da je nećete osetiti.

6. U 16. nedelji…

Ove nedelje, beba ulazi u period kada joj rastu nokti, kosa, dlake… Svakim danom, njeno srce sprovede oko 25 litara krvi kroz celo njeno telo.

7. Sisa prstić u periodu od 18. do 20. nedelje gestacijskog perioda…

Upravo u ovom periodu, njoj su se razvili jedinstveni otisci prstiju, koje će imati do kraja života.

8. U 6. mesecu gestacijskog perioda…

Beba sada može da reaguje na spoljašnji zvuk pomerajući se i povećavajući sopstveni puls. Majka može i da oseća pokrete koje beba pravi kada štuca.

9. Oko 6. i 7. meseca…

10. Oko 8. meseca gestacijskog perioda…

Beba može da čuje i prepoznaje majčin glas. Njena koža je roze i već sada dobija oblik slatke male, bucmaste bebe. Salo koje se stvara kod beba je veoma važno, zato što im to pomaže da regulišu temperaturu nakon što budu rođene.

Izvor: CureJoy.com/devetmeseci

Komentari

komentara