Trudnoća i majčinstvo

Znate li zašto je bolje roditi sa 30 nego 20 godina!?

Napisao H. H.

Sve učesnice istraživanja rodile su u dobi između 15. i 35. godine života…

Žene koje su prvi put rodile između 25. i 35. godine, nakon četrdesetih su u prosjeku bile zdravije od onih koje su prvo dijete dobile u tinejdžerskoj dobi, između 15. i 19. ili u ranoj mladosti, između 20. i 24. godine života, tvrde američki naučnici koji su istraživanje proveli na 3500 američkih državljanki, piše “Večernji“…

Voditeljica studije Kristi Williams, profesorica psihologije i sociologije na Univerzitetu u Ohiju i njeni saradnici ističu da rezultate zasnivaju na analizi podataka grupe od 3.500 žena rođenih u Sjedinjenim Državama ranih šezdesetih te da su se neki faktori od tada izmijenili.

Sve učesnice istraživanja rodile su u dobi između 15. i 35. godine života, a upitnik o svom zdravstvenom stanju ispunjavale su svakih godinu ili dvije godine u razdoblju između 1979. i 2008. godine.

Stručnjaci su usporedili zdravstveno stanje ispitanica u njihovoj srednjoj životnoj dobi i ustanovili da je zdravstveno stanje onih koje su prvi put rodile između 25. i 35. bolje nego u preostale dvije grupe prvorotkinja.

Williams ističe kako su rezultati istraživanja u suprotnosti s dosad uvriježenim mišljenjem po kojemu je prvo dijete najbolje roditi u ranoj mladosti, odnosno između 20. i 24. godine života. Po istom istraživanju, zdravlje žena koje su za vrijeme i nakon prvog majčinstva bile u braku pokazalo se kvalitetnijim u srednjoj životnoj dobi, što ne vrijedi za samohrane majke.

Jedna ranija studija upućuje na to da su i muškarci koji su postali očevi prije 25. godine života u većoj opasnosti od moguće smrti u srednjoj životnoj dobi.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “Journal of Health and Social Behavior”.

Komentari

komentara