Trudnoća i majčinstvo

Simptomi i uzroci spontanoga pobačaja

Napisao H. H.

Spontani pobačaj učestala je pojava. Brojne žene ne žele razgovarati o tome, a uzroci nisu uvijek potpuno jasni

Spontani pobačaj je nenadani prekid trudnoće do 20. tjedna trudnoće te prema stručnim studijama 1 od 5 trudnoća završava pobačajem. Učestalost spontanih pobačaja do 12. tjedna trudnoća dvaput je veća nego prekidi u razdoblju nakon toga. Maja Gudelj, dr.med., specijalistkinja ginekologije i opstetricije, ginekologinja u Poliklinici Ginecej, otkrila je koji su uobičajeni uzroci i simptomi spontanih pobačaja, piše “Ordinacija“.

Simptomi i uzroci

Žene mogu doživjeti potpuni i nepotpuni pobačaj. U slučaju nepotpunog dijelovi ploda ili placente ostaju u maternici te su pacijentice hospitalizirane i podvrgnute zahvatu kiretaže.

Simptomi spontanoga pobačaja su “spotting” (sukrvica) ili vaginalno krvarenje (iako često krvarenje ne mora biti znak spontanoga pobačaja), tupa bol ili grčevi u donjem trbuhu i leđima, kaže ginekologinja Gudelj

Nakon potpunoga pobačaja krvarenje i bolovi se smiruju, a maternica ostaje čista. Također, u nekim slučajevima pacijentice mogu doživjeti nesvijesticu i mučnine, ili Ili čak primjetiti ne samo tekuću krv nego i ugruške (komadiće tkiva). Ako osjetite neke od simptoma, važno je da posjetite vašeg ginekologa kako bi utvrdio je li plod živ. U slučaju da je tako, onda liječnik prepisuje mirovanje, a većina takvih trudnoća završava uspješno.

Većina pobačaja nastaje zbog abnormalnoga razvoja fetusa dok je 50% povezano s poremećajem u broju kromosoma, viškom ili manjkom. Ovakvi poremečaji nastaju “de novo” i nisu rezultat naslijeđa od roditelja, objašnjava ginekologinja

Dodaje kako u nekim slučajevima zdravstveno i opće stanje majke mogu biti uzroci pobačaja poput:

slabo kontrolirani ili neotkriveni dijabetes

Infekcija

hormonalni problemi

problem vezani uz maternicu (anomalije maternice, miomi..)

bolesti štitnjače

navike poput pušenja, pijenja alkohola ili uzimanje droga povećavaju rizik za pobačaj

prekomjerna težina ili pothranjenost

autoimune bolesti s poremećajima koagulacije i sl.

nasljedni kromosomski poremećaji roditelja

dr.med., specijalistkinja ginekologije i opstetricije Maja Gudelj, Promo

Šta nakon pobačaja?

Nakon što žene dožive ovakav šok, bilo bi najbolje kada bi posjetile psihijatra ili psihologa koji će razgovarati s njima o tome kako se osjećaju te im pomoći prežaliti. Vrlo je važno da se žene smire i prepuste procesu oporavka kako bi uspjele ostvariti novu trudnoću.

Preporuka je, na novu trudnoću se odlučiti kada se psihički i fizički osjeti snažnom i spremnom za novi izazov. Trudoća je stanje koje nosi rizike, ali predkoncepcijskom obradom (infekcije, provjera hormona štitnjače ili testova za poremećaj metabolizma glukoze) i pažljivom pripremom za trudnoću (normalizacijom tjelesne težine, prestankom pušenja, zdravom prehranom, tjelovježbom) se rizici mogu svesti na najmanju mogućum mjeru, napominje liječnica Maja Gudelj

Statistike pokazuju kako 95 posto trudnoća nakon pobačaja završi uspješno, dok samo 1 posto žena doživi prekid trudnoće do 3 puta.

Ako se pobačaji ponavljaju potrebno je učiniti obradu kako bi se pronašao uzrok: abnormalnosti maternice, poremećaji koagulacije, kromosomski poremećaji, kaže ginekologinja iz Poliklinike Ginecej.

Komentari

komentara