Poslovni kutak

Savjeti – 10 pravila poslovnog uspjeha

Napisao admin

Ako maštate o poslovnom uspjehu, ostvarenje snova nije vam toliko daleko. Dovoljno je da slijedite deset jednostavnih pravila da biste postigli svoj cilj.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Pažljivo birajte odjeću za intervju. Istraživanja su pokazala da su poslodavcima draži kandidati koji nose sivu i plavu boju u kombinaciji sa pastelnim tonovima. Stoga, ako želite biti primijećeni, odlučite se za neutralne tonove.

Način na koji govorite jednako je bitan kao i ono što govorite. Monotonim glasom i pozerskim izjavama koje su između pitanja i tvrdnje ostavit ćete utisak nesigurne djevojčice.

Od samog početka aktivno učestvujte u razgovoru. Potencijalni zaposlenici koji mišljenje iznesu na početku susreta  bolje su ocijenjeni od onih koji čekaju kraj da bi konačno progovorili.

Ne izvinjavajte se. Žene imaju običaj izvinjavati se čak i kada nisu učinile ništa krivo, prihvatajući na taj način tuđu krivicu.

Imajte ne umu da ste na intervjuu za posao pa stoga trebate biti maksimalno profesionalni. To prvenstveno podrazumijeva nastojanje da emocije držite pod kontrolom. Bez obzira na sve što vam se događa u privatnom životu, ako zaplačete ili pobjesnite, poslodavci će vas smatrati nezrelim i nepodobnim za radno mjesto.

Ako mislite da vas je lako zamijeniti vaša nesigurnost će se sigurno odraziti i na poslovnu efikasnost. Možda ste tek počeli raditi tu, ali ako odustanete, traženje zamjene za vas      vašeg šefa će koštati i vremena i novca.

Poradite na rukovanju. Imajte na umu da slab stisak odaje utisak nesigurne i nervozne osobe bez entuzijazma, dok čvrst stisak odaje samopouzdanje.

Zaboravite na besmislene prigovore. Konstruktivan prigovor ili zabrinutist slobodno izrazite, ali samo onda kada imate prijedlog za rješenje problema.

Ni slučajno nemojte zauzeti ulogu uredskog cinkaroša. Ako primijetite da se događa nešto ilegalno svakako biste to trebali prijaviti, ali sitne stvari obavezno zadržite za sebe.

Prestanite se hihotati. “Dobar”, otvoren smijeh pokazat će da imate dobar smisao za humor. Hihotanje, s druge strane, zvući nezrelo, pa stoga za njega nema mjesta u poslovnom okruženju.

cure.ba

Komentari

komentara