Poslovni kutak

Istraživanje – Nova pravila ogovaranja na poslu

Napisao admin

Ogovaranje je i dalje loše, ali možda ne previše. Ako imate neodoljivu naviku da ogovarate kolege sa posla, savjetnici za karijeru savjetuju da barem budete dovoljno oprezni da vas ne uhvate na djelu. Kakve god žalbe imate na ponašanje kolega, one lako nađu put i do ušiju vašeg šefa.


Ogovaranje (Foto: Cure.ba)

Osim toga, vaši „komplimenti“ na račun radnih kolega mogu vam priskrbiti titulu zloće, ali najvažnije je da vas mogu ometati u izvršavanju radnih obaveza. 

Nova studija, objavljena u Časopisu za socijalnu psihologiju, međutim, donosi nam novu perspektivu ogovaranja – koja zapravo nije tako loša! Ispostavilo se da tračevi mogu motivisati zaposlene da prate grupne norme – na primjer, da se više trude na poslu. U cilju pronalaženja glavnih motiva za ogovaranje intervjuisano je  121 redovnih studenata Univerziteta u Amsterdamu, a istraživači su došli do zanimljivih zaključaka. Naime, ogovaranje može imati pozitivno dejstvo na radni kolektiv. Zapravo, može  biti upozorenje onim lijenim kolegama i zabušantima da konačno mrdnu repom, piše Cosmopolitan.

Zato, iako savjet ne bi glasio da svakodnevno odlazite na kafe trač partiju sa omiljenim kolegom iz kancelarije i uživate ogovarajući druge zaposlene, ne treba ni u potpunosti da izbjegavate da  slušate interne, kancelarijske tračeve, jer ćete tako shvatiti kakvo ponašanje u vašoj firmi nije prihvatljivo. To bi moglo da vam pomogne da postanete još bolji u svom poslu.

cure.ba

Komentari

komentara