Poslovni kutak

Javni nastup – 7 prednosti govornika koji se smiješe

Napisao admin

Želite ublažiti stres, dobiti pozitivne reakcije od svoje publike i djelovati kao da imate još više samopouzdanja? Nasmiješite se.


Sretna žena (Foto: Cure.ba)

Govornici koji se smiješe:

1) Osjećaju se bolje

Kada se smiješite, mišići lica koje pritom koristite mozgu šalju signal. Zato, kada se smiješite osjećate se bolje. Prema nekim istraživanjima, osmijeh pruža bolji osjećaj sreće od čokolade.

2) Ne izgledaju dosadno

Kada smo ozbiljni naša usta izgledaju kao ravna crta ili su kutevi usana spušteni, što nam daje prilično čangrizav izraz lica. A to je dosadno.

3) Lakše sakrivaju što zapravo misle

Bezazleni smješak odlična je maska, posebno kada ste usred pregovora. Svi će se pitati što zapravo mislite, jeste li dobre volje, ljuti, tužni ili nešto treće? Ako ne znate kako se smješkati u ovakvoj situaciji, neka vam kao inspiracija posluži slavna Mona Lisa.

4) Zanimljivija su pojava

Koliko ste uspješan govornik ovisi o tome kako vas publika doživljava. Ne treba posebno naglašavati kako govornici sa smješkom na licu ostavljaju puno bolji dojam. Smješkanje vas čini uglađenim, dopadljivim i kompetentnim.

5) Izgledaju bolje na fotografijama ili video snimkama

Jeste li se ikada razočarali kada ste ugledali fotografiju ili video svog predavanja i zaključili da djelujete ljutito, zbunjeno, tužno ili namrgođeno? Smiješite se. I to u svakoj mogućoj prilici. Neka to postane vaša navika, uobičajeni izraz lica.

6) Dobivaju pozitivnije reakcije od publike

Istraživanja pokazuju kako je teško ostati namrgođen ako gledamo u nekoga ko se smješka. Smješkanje je naprosto zarazno.

7) Manje stresa za vrijeme govora

Smješkanje smanjuje krvni tlak, popravlja raspoloženje i smanjuje hormone koji potiču stres, kao što su kortizol, adrenalin i dopamine. Zato, ako držite govor, neka dio vaše pripreme bude i smješkanje 10 minuta prije samog predavanja. Sretno!

cure.ba

Komentari

komentara