Poslovni kutak

FBiH – Poslodavcima preporučene mjere zaštite zaposlenika

Napisao admin

Val velikih vrućina još traje, a visoke temperature zraka negativno utječu na zdravlje ljudi. Posebno su ugrožene starije osobe, djeca, trudnice, hronični bolesnici, te osobe koje obavljaju posao na otvorenom prostoru i izložene su visokim temperaturama duži vremenski period.


Vrućina (Foto: Cure.ba)

Pod povećanim rizikom su i mladi, koji u vrijeme raspusta, mnogo vremena provode na otvorenom, često bez adekvatne zaštite.

Stoga je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uputilo danas poslodavcima preporuku da provedu mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje posljedica velikih vrućina po zdravlje zaposlenika.

“Ukoliko proces rada to dozvoljava, poslodavci mogu mjere zaštite osigurati i preraspodjelom radnog vremena u toku radnog dana. Mjere zaštite mogu se osigurati i raspoređivanjem zaposlenika na druge poslove u toku radnog vremena”, navodi se u saopćenju što ga je potpisao federalni ministar Vjekoslav Čamber.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo u posljednja 24 sata registrirano je 429 intervencija i oko šezdeset kućnih posjeta. Najčešće su to pacijenti kod kojih je registrirana vrtoglavica i glavobolja uzrokovanom vrućinama, te visok pritisak. Apeliraju na stanovništvo da poštuju upozorenja što ih nadležni upućuju u vezi sa ponašanjem u situacijama visokih temperatura zraka.

Meteo-alarm s oznakom “crveno” i danas je na snazi za područje cijele Bosne i Hercegovine.

To znači visoke temperature s opasnošću po život, a koje će vrhunac dostići u periodu od 14 do 16 sati i iznositi do 40 stepeni Celzijusa.

Iz FHMZ ne preporučuju boravak na suncu od 11 do 16 sati jer će i vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, te da se oni koji ipak moraju izlaziti dobro zaštite. Ovakvo vrijeme očekuje se sutra i prekosutra, s tim da bi u nedjelju poslijepodne trebala pasti kiša, nakon čega će doći do pada temperatura.

Medicinski stručnjaci ponavljaju mjere zaštite kojima se mogu smanjiti i prevenirati negativni efekti visokih temperatura na zdravlje stanovništva.

Radi zaštite zdravlja stanovništva od posljedica izazvanih visokim temperaturama preporučuju u toku dana češće piti manje količine tečnosti, pri čemu prednost treba dati prirodnim sokovima, limunadi ili vodi, a smanjiti unos gaziranih pića. U ishrani upotrebljavati veće količine voća i povrća da bi se nadoknadio gubitak mineralnih soli.

Pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja obratiti se za pomoć u najbližu ambulantu.

Hronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, osobe sa visokim pritiskom itd.) starije osobe, djeca i trudnice, predstavljaju rizične grupe stanovništva koje su posebno osjetljive na visoke temperature, zbog čega zahtijevaju posebnu pažnju pri provođenju zaštitnih mjera, javlja FENA.

cure.ba

Komentari

komentara