Poslovni kutak

Istaknite se – 10 navika koje šefovi obožavaju

Napisao admin

Svaki šef želi zaposlenike koji svoj posao obavljaju dobro. No, čak i među sjajnim zaposlenicima prakticiranje određenih navika vam može pomoći da se istaknete.


Posao (foto: cure.ba)

Komunicirajte, komunicirajte, komunicirajte

Pogotovo na početku vašeg odnosa, kada ste vi ili šef novi na poslu, radije dajte šefu previše informacija i postavljajte previše pitanja, nego obratno. Nema glupih pitanja, kažu stručnjaci. Promatrajte to kao prikupljanje informacija. Međutim, nemojte praktikovati takvu komunikaciju ukoliko se to šefu ne sviđa. Najbolje je direktno pitati dajete li šefu dovoljno ili previše informacija.

Poštujte ono što šef kaže

Šefovi cijene aktivno slušanje. Kada vas on zamoli da napravite nešto ili vam sugeriše način kako unaprijediti svoj rad, dajte mu do znanja da ste ga čuli.

Sarađujte

Kada vaš šef ima novu ideju odgovorite na nju konstruktivno umjesto da mu počnete bacati prepreke. Budite spremni na brainstorming kako biste iznašli način kako nešto obaviti.

Gradite odnose

Vaš šef će izgledati dobro ako uspostavite dobar odnos s vašim klijetima, bilo da su oni unutar kompanije, ili izvan  nje. Sve što ste iz toga naučili, na primjer kako poboljšati korisničku uslugu, podastrite šefu. To vam može pomoći i u razvoju vaše karijere.

Shvatite kako se uklapate

Je li vaš šef orijentisan na detalje ili neko ko drži glavu u oblacima? Šefova ličnost je nevjerojatno važna. A jednako je važno shvatiti što vaš šef želi od svog zaposlenika. Možda će šef koji je orijentisan na detalje to isto očekivati od zaposlenika. No, šef koji nema vremena za detalje možda će cijeniti jednog zaposlenika koji ima.

Naučite šefove navike

Ako vaš šef uvijek iznova govori da ne voli da ga se prekida rano ujutro, ne trčite u njegov ured ili ne podnosite izvještaj o projektu čim dođete na posao.

Predvidite šefove potrebe

Nakon što sa šefom radite neko vrijeme već biste trebali moći pogoditi koje ga informacije zanimaju. Ako mu ih osigurate unaprijed, to će povoljno uticati na vaš odnos.

Razmišljajte globalno

I dalje trebate obavljati svoj posao, naravno. No, kada menadžeri razmatraju ko treba dobiti unaprjeđenje, traže ljude koji shvaćaju bitna pitanja s kojima se šefovi suočavaju.

Budite otvoreni

Kada vam šef dođe s novom idejom, nemojte je jednostavno odbaciti. Ako mislite da to neće uspjeti razgovarajte s njime na zreo, odgovoran i odrastao način.

Budite angažovani

Raspravljanje sa šefom oko svakog njegovog zahtjeva nije dobra strategija, ali nije ni jednostavno slijeganje ramenima i slaganje sa svime što kaže. Menadžer voli vidjeti angažovanog pojedinca. To znači pokazati entuzijazam za posao i ponuditi svoje mišljenje kada vidite prostora za poboljšanje.

cure.ba

Komentari

komentara