Poslovni kutak

Zdravstveni radnici masovno odlaze: Dok se ne snađu u Njemačkoj, u BiH uzimaju neplaćeno

Napisao H. H.

Radna snaga za njemačko zdravstvo iz BiH posljednjih godina se vrbuje na razne načine, a odlazak u ‘obećanu zemlju’, pogotovo medicinskih sestara i tehničara, sve je masovniji.

Česti konkursi

Svjedoče tome i vrlo česti konkursi koje objavljuju brojne zdravstvene ustanove, a dominira trend uzimanja neplaćenog odsustva.

Nakon pola godine i više snalaženja u Njemačkoj i privikavanja na tamošnje uslove, uglavnom medicinsko osoblje prekida radni odnos sa ustanovama u BiH.

Da i Nijemci ulažu napore da dođu do medicinara govori i novi poziv Agencije za rad i zapošljavanje BiH za medicinske sestre i tehničare iz BiH, a koji posredstvom projekta ‘Triple Win’ žele pronaći posao u struci u Njemačkoj.

Radi se o projektu koji Agencija realizira u partnerstvu sa Njemačkom saveznom agencijom za zapošljavanje (ZAV), a realizuje ga Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

Tako se zainteresirani na ovaj poziv mogu prijaviti do 7. februara, a zanimljivo je da se sve informacije mogu pronaći na društvenoj mreži Fejsbuk. Projekt na Fejsbuk ima više od 2.200 sljedbenika, međutim, prema riječima Emira Čomora, koordinatora projekta, to što koriste društvene mreže ne predstavlja nikakvo vrbovanje.

– Uspostavili smo Fejsbuk stranicu da informišemo javnost. Jer, riječ je o projektu koji se realizuje sa Agencijom za zapošljavanje, odnosno lokalnim biroima, gdje u osnovi svi zainteresovani mogu dobiti potrebne informacije – rekao je Čomor.

Učenje jezika

Od 2012. godine, od početka projekta, kako je rekao, u Njemačkoj je posao pronašlo 630 medicinskih sestara i tehničara.

Zanimljivo je da sve troškove plaća poslodavac, pa tako i nastavak učenja njemačkog jezika za B2 nivo.

Plata 2.400 eura

U prvoj godini, preko projekta „Tripl Win“, kandidat radi na poziciji pomoćnika medicinskog njegovatelja, sa zagarantiranom minimalnom platom od 2.000 evra bruto, a nakon nostrifikacije radi kao medicinska sestra ili tehničar i tretira se ugovorom i na svaki drugi način kao i svaki drugi njemački državljanin.

Minimalna zagarantovana plata nakon nostrifikacije diplome je 2.400 evra bruto, piše “Avaz“.

Komentari

komentara