Poslovni kutak

Udar na potrošače: “BH-Gas” traži šokantno poskupljenje plina

Napisao H. H.

Umjesto dosadašnjih 495 maraka na hiljadu kubika, sada traže da građani plaćaju 650 maraka, što je povećanje za 31,3 posto

Uprava „BH-Gasa“ ne odustaje od povećanja cijene plina u 2019. za čak 31,3 posto, što je traženo krajem novembra prošle godine, otkriva „Dnevni avaz“.

Dostavili kalkulacije

Nakon što je Nermin Džindić, ministar energije u Vladi FBiH, najprije ovakav zahtjev odbio, Uprava „BH-Gasa“ nedavno je Vladi poslala odgovor u kojem pojašnjava razloge zbog kojih traži poskupljenje, uz kalkulaciju cijene ruskog plina u posljednje dvije godine.

Faksimil obrazloženja „BH-Gasa“
Faksimil obrazloženja „BH-Gasa“
Prema ovom zahtjevu, u „BH-Gasu“ smatraju da će ruska cijena plina sa 178 dolara biti povećana u ovoj godini na 275 dolara. To je, kako su naveli, povećanje za oko 54,39 posto. Tako Uprava „BH-Gasa“ traži da cijena, umjesto dosadašnjih 495 maraka na hiljadu kubika, sada iznosi 650 KM, a da obračun starta već od 1. januara.

Jedan od razloga zbog kojih ne odustaju od poskupljenja plina, što su naveli i krajem prošle godine, jeste što se, ako ne bude korekcija, državna firma može suočiti s gubitkom od 20 miliona KM. Istakli su i da problem predstavlja najava investicija u Južnu interkonekciju BiH i Hrvatske.

U „BH-Gasu“ navode da će, ako ne dođe do povećanja cijena plina, uz planirani gubitak biti ugrožene i nabavke te izmirenje faktura stranim dobavljačima plina.

Novi prijedlog

S druge strane, u Vladi ne žele čuti za poskupljenje plina za 31,3 posto. Jedna od opcija je da Uprava „BH-Gasa“ pošalje novi prijedlog, prema kojem bi cijena plina bila niža za deset do 15 posto od ranije navedene. No, upitno je hoće li ova vlade, s obzirom na to da je u tehničkom mandatu, o tome uopće i raspravljati.

Zašto se šuti o izvještaju Finansijske policije

I dok Uprava „BH-Gasa“ traži poskupljenje plina, Sindikat „BH-Gasa“ i dalje traži odgovore od Vlade u vezi s izvještajem Finansijske policije FBiH. Zanima ih zašto se o izvještaju, koji je prikazao spornim ulaganja u gradnju plinovoda Zenica – Travnik, šutjelo godinu i po, a utrošeno je 40,8 miliona KM.

Uprava “BH-Gasa” potvrdila pisanje “Avaza”

“BH-Gas” reagirao je danas nakon informacije u “Avazu” o povećanju cijene plina za 31 posto. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Kao što je poznato, “BH-Gas” je nakon odluke Nadzornog odbora “BH-Gasa” uputio zahtjev i obrazloženje prema resornom Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Federalnom ministarstvu trgovine te time postupio po odluci Nadzornog odbora. Kroz ovaj zahtjev je traženo povećanje veleprodajne cijene plina sa 495 na 650 KM/1000 Sm3. Nakon toga, zatraženo je dodatno obrazloženje Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije te je u odgovoru dodatno obrazložen kompletan zahtjev i dokumentirani pokazatelji na kojima se zahtjev zasniva.

Predmetno povećanje je isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a slijedom toga došlo je do direktnog povećanja ruske nabavne cijene plina. Ovaj trend povećanja ruske cijene je bio i u dijelu 2016., 2017. i 2018. godine, te je u ovom periodu ruska cijena plina povećana za čak 100 posto.

“BH-Gas” je od 2017. godine, a u saradnji s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije u proteklih 18 mjeseci zadržavao prodajnu cijenu plina na nivou od 495 KM/1000 Sm3, čime je kroz poslovanje amortizirao bilo kakvu korekciju cijene plina naviše.

Kako se “BH-Gas” počeo suočavati s enormnim gubicima na razlici u cijeni između nabavne i prodajne cijene plina, koji u januaru na dnevnoj bazi iznose 80.000 KM, to su organi kompanije odlučili podnijeti zahtjev za korekciju veleprodajne cijene plina prema resornom ministarstvu. Slijedom navedenog, želimo upoznati javnost da “BH-Gas” posjeduje sve fakture od 2016. godine pa naovamo u kojima je evidentiran porast ruske cijene plina i da posjeduje sve dokaze o racionalnom smanjenju troškova “BH-Gasa”, čime smo sveli troškove “BH-Gasa” na iznos od četiri posto od ukupne cijene koštanja, što je smatramo najmanji iznos u komparaciji s ostalim javnim kompanijama.

Na kraju, ukoliko postoje bilo kakve sumnje u kalkulaciju koja je usvojena i proslijeđena prema resornom ministarstvu, stojimo na raspolaganju za provjeru svih gore nabrojanih navoda, jer “BH-Gas” nema namjeru da kroz cijenu plina utječe na standard građana, ali, s druge strane, kako se radi o uvoznom energentu na isti način kao što je nafta i naftni derivati, to smo, da bismo redovno poslovali, morali započeti proceduru korekcije cijene, na što smo i obavezani prema važećim zakonskim propisima. “BH-Gas” ostaje u obavezi da, čim kroz rusku cijenu plina budemo u prilici da istu smanjimo, to ćemo uraditi na isti način kao što smo u proteklom periodu cijenu plina u četiri navrata smanjili za 40 posto,prenosi Avaz

Ujedno, komparacije radi, veleprodajna cijena plina u Republici Srpskoj je u posljednjih šest mjeseci povećana sa 435 KM na 654 KM/1000 Sm3, što čini povećanje više od 50 posto – piše u saopćenju.

Komentari

komentara