Poslovni kutak

ODRŽAN SAMIT 20 NAJMOĆNIJIH ŽENA NA SVIJETU! Merkelova je bila domaćin a Ivanka Tramp glavna zvjezda! (FOTO)

Napisao H. H.

Iako je Merkelova kao domaćica sastanka zasigurno najsnažnija figura ovog okupljanja, svetla reflektora ipak je preuzela ćerka američkog predsednika Donalda Trampa

Dvadeset najuticajnijih žena sveta okupilo se u Berlinu na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel na sastanku nazvanom “Women 20” koji se organizuje u sklopu nemačkog predsedovanja skupom 20 najmoćnijih zemalja sveta G20.

 

Berlin

Foto: Tanjug

Iako je Merkelova kao domaćica sastanka zasigurno najsnažnija figura ovog okupljanja, svetla reflektora ipak je preuzela ćerka američkog predsednika Donalda Trampa, Ivanka, koja je u Berlinu predstavljala Sjedinjene Američke Države. Baš poput prave zvezde, Ivanku su fotoreporteri pratili u stopu, od sletanja na aerodrom do odlaska u hotel i učešća na sastanku.

A ona je već pri dolasku u Berlin privukla pažnju s obzirom na to da je doletela redovnom linijom, a ne privatnim avionom, kao i potezom da sama nosi prtljag do automobila.

Među ostalim učesnicima sastanka “Women 20” istakla se i modnim kreacijama, baš kao i holandska kraljica Maksima koja je takođe učestvovala u “ženskim razgovorima”.

Nemački mediji su ovo okupljanje uoči sastanka G20 koji se za dve nedelje održava u Hamburgu nazvali “velikim uspehom nežne diplomatije kancelarke Angele Merkel”, i svojevrsnom potvrdom kako žene zauzimaju visoko i važno mesto u političkom, ali i poslovnom svetu.

Ovom poslovnom segmentu dodatni pečat dalo je prisustvo šefice Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, koja se s Merkelovom sastala i pre nekoliko nedelja u sklopu sastanka nemačke kancelarke i vodećih ljudi svetskih finansijskih institucija.

Organizaciju ovakvog skupa treba gledati i kroz prizmu odnosa EU, posebno Nemačke, i SAD, kroz koji će Angela Merkel preko Ivanke Tramp pokušati da utiče na njenog oca. Osim svojom pojavom, Ivanka je i u svom govoru privukla pažnju medija izjavivši kako sebe smatra feministkinjom.

– Verujem da sam feministkinja, zato što se zalažem za jednakost polova u svim segmentima. Ovde smo da o tome raspravljamo i da pokušamo da to objasnimo onima koji misle drugačije – kazala je Ivanka, dodajući da je ona “još na početku”, te najviše želi da sluša i uči, ali i utiče na stavove svog oca Donalda Trampa koji je često imao seksističke izjave.

Nemačka kancelarka Angela Merkel u svom je nastupu naglasak stavila na važnost žena u poslovnom svetu, kazavši kako još ne može da objasni činjenicu da tek svaku desetu kompaniju u Nemačkoj pokreće žena.

– Baš kao što se ni ja nisam odlučila da pokrenem firmu, slično izgleda razmišljaju i druge žene. Upravo zato potrebni su ovakvi sastanci. Trebalo bi možda osnovati i poseban fond kojeg bi recimo punile zemlje poput Nemačke, SAD, Kanade ili Holandije, a kojim bi upravljala Svetska banka. On bi po potrebi bio nadopunjavan – rekla je Angela Merkel.

Komentari

komentara