Poslovni kutak

Većina Amerikanaca podržava novu Trumpovu zabranu putovanja za muslimane

Napisao H. H.

Godinu dana prije izbora za predsjednika, Donald Trump je obećao glasačima da će tražiti privremenu “potpunu i kompletnu zabranu” ulaska muslimana u Sjedinjene Države. Trump je tada izjavio da je to neophodno kako bi se spriječili napadi islamskih militanata

Svaki šesti od deset američkih glasača podržava novu zabranu ulaska putnicima iz šest većinskih muslimanskih zemalja u Sjedinjene Države dok ne dokažu da imaju blisku rodbinu u SAD-u, sudeći po rezultatima ankete objavljene u srijedu.

Anketa Politico-Morning Consult ustanovila je da 37 posto glasača “snažno podržava” nove smjernice koje je objavio američki State Department kojima bi se uskratile vize građanima Irana, Libije, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena koji nemaju blisku rodbinu u Sjedinjenim Državama. Još 23 posto glasača izjavilo je da “donekle podržava” smjernice.

Anketa je provedena online prošlog četvrtka i petka nakon presude Vrhovnog suda da djelimično podrži zabranu, i u njoj je učestvovalo 1.989 registriranih glasača. Rezultati ankete imaju marginu greške od dva posto, što znači da bi mogli varirati u oba pravca.

Vrhovni sud presudio je 26. juna da se zabrana putovanja može privremeno primjenjivati sve dok podnosioci molbe za vizom koji imaju “bona fude odnose” s osobom ili entitetom u Sjedinjenim Državama budu izuzeti od pravila.

Godinu dana prije izbora za predsjednika, Donald Trump je obećao glasačima da će tražiti privremenu “potpunu i kompletnu zabranu” ulaska muslimana u Sjedinjene Države. Trump je tada izjavio da je to neophodno kako bi se spriječili napadi islamskih militanata, dok su kritičari tvrdili da je to bespotrebna diskriminatorna politika koja pojačava predrasude prema muslimanima u Sjedinjenim Državama i van njih, prenosi Reuters.

Komentari

komentara