Moda

Minival se vratio na modnu scenu, ali ne u izvornom obliku

Napisao H. H.

I dok se moda iz prošlosti svako malo vraća, to nije slučaj i s kultnim minivalom. Glavni je razlog, čini se, njegova velika agresija i kemijsko uništavanje kose

Iako se sedamdesete i devedesete već sezonama iznova reinterpretiraju, minival (koji je njihov sastavni dio) još nije doživio veliki povratak. Vesna Gašparić iz salona Hair Concept kaže kako je minival (ili trajna ondulacija) zapravo kemijski proces oblikovanja ravne kose u kovrčavu ili valovitu.

Za razliku od drugih metoda kovrčanja, uvojci su u ovom slučaju trajniji i ljepši. Ističe kako krajnji rezultat ovisi o kosi, njezinoj dužini, vrsti uvijača i vrsti proizvoda koji se koristi, ali zbog agresivnosti ne preporučuje ga ženama s finom i tankom kosom.

– Preteča minivala je hladna trajna ondulacija čiji je otac njemački frizer Karl Nessler. Prvu je predstavio 1906., a pokusno ju je radio na supruzi kojoj je uspio spaliti kosu do skalpa (čak dva puta) – govori.

Sedamdesetih je trajna doslovno zarazila svijet – kako žene, tako i muškarce. Sigurno se sjećate Davida Bowieja, Meg Ryan, Cher, Bon Jovija…

Kao i svaki drugi način oblikovanja kose, i minival je oštećuje. Vesna objašnjava kako kovrče nastaju slamanjem proteinskih mostova unutar dlake. Danas se koriste proizvodi s manjim udjelom tioglikola i bez amonijaka, ali i koji sadrže keratin, kolagen, svilene proteine ili aminokiseline. Na taj način moderni minival čuva teksturu i manje oštećuje kosu. Dok je nekad bio uniformiran i lako prepoznatljiv, danas se nudi više opcija koje će se lako uklopiti u svačiji stil.

– Definirajući spiralne kovrče srednjom debljinom uvijača, možemo dobiti savršenu kombinaciju senzualno-urbanog looka duge kose. Koristeći uvijače redoslijedom horizontalnog i okomitog, dobit ćemo igru volumena idealnih za kratku do poludugu kosu. Za vrlo kreativne kombinacije možemo se poigrati s vrlo različitim debljinama i dužinama uvijača – ističe Vesna te dodaje:

– S obzirom na velik tehnološki napredak kozmetičkih preparata, oštećenja kose tijekom apliciranja minivala svedena su na minimum te se danas mogu koristiti bez velikih bojazni za zdravlje kose. Nije preporučljiv na bojenoj i blajhanoj kosi

Danas je dio povijesti, uz pokoju odvažnu iznimku, među kojima je i Dino Bonačić s bloga StyleBrickRoad.

– Bilo je isto kao i sa svim drugim odlukama vezanim uz kosu – spontano. Jedan dan sam sjedio kod frizerke i razgovarao da želim jako kovrčavu kosu (jer je moja već prirodno valovita), a već dva dana nakon imao sam glavu prepunu smrdljivog sredstva za minival – kroz smijeh priča Dino.

Kao novi trend

Minival se vratio u modu onog trenutka kad se vratio trend voluminoznih kovrča, ali ne u izvornom obliku.

.

Komentari

komentara