Moda

Naučno dokazano – Crvena je boja zavodnica

Napisao admin

Upotrijebite ovaj mali trik da postanete još privlačniji suprotnom polu. Brojna istraživanja potvrđuju da ima istine u starom uvjerenju da je crveno boja ljubavi.


crveno (foto:cure.ba)

Ako želite da privučete muškarce, nosite crveno! Ovo je preporuka naučnika.

– Žene koje su na fotografijama postavljenim na portalu za upoznavanje nosile odjeću crvene boje imale su znatno više udvarača nego kada bi se slikale u garderobi drugih boja – kaže Adam Alter, profesor marketinga koji je napisao knjigu o tome šta sve utiče na to kako ljudi misle i osjećaju. Analizirjući brojne studije, ustanovio je da crvena boja izaziva bolju socijalnu reakciju u skoro svim prilikama.

Jedno istraživanje Univerziteta u Ročesteru potvrdilo je staru istinu da muškarci smatraju da su žene privlačnije kada nose crveno, i da su spremniji da ih pozovu na izlazak, ali i da troše pare na njih.

U drugoj studiji sproveden je mali eksperiment. Ženama su na njihovim profilnim slikama digitalnim putem mijenjali boje majica svake dvije nedjelje tokom godinu dana. Ispostavilo se da je romantično interesovanje za njih bilo najveće kada su imale crvenu boju na sebi, primjetno više nego recimo plavu, zelenu, žutu, crnu ili bijelu.

Alter vjeruje da je to zato što smo naučeni da povezujemo crvenu boju sa pojmovima strasti, seksa, ljubavi i požude zbog hiljadugodišnjeg kulturnog nasljeđa, pa se tako ona danas upotrebljava da signalizira sve, od Dana Svetog Valentina, preko Djeda Mraza, pa sve do četvrti crvenih fenjera.

– Međutim, pored simboličkih asocijacija, postoji i naučno objašnjenje za privlačnost crvene boje. Životinje, od babuna do zeba, pocrvene kada su seksualno uzbuđene – piše Alter.

Zato, ukoliko želite da privučete pažnju suprotnog pola, crvene haljine i bluze će vas definitivno učiniti privlačnijima!

Telegraf

Komentari

komentara