Ljubav i veze

Pire krompir – Tajne okusa su u dodacima sira i raznih začina

Napisao admin

Prilog koji jednako dobro pristaje jelima od ribe, mesa i povrća pripremite u novom ruhu.


pire (foto:cure.ba)

Osnovni recept za pire-krumpir sastoji se od 1,5 kg krumpira, šalice mlijeka, šest-osam žlica maslaca te malo soli i papra. Kako bi pire bio što kremastiji, upotrijebite punomasno mlijeko. Za drukčiji okus osnovni recept možete obogatiti pa mu dodati, primjerice, pola šalice kozjeg sira ili omiljenoga tvrdog sira koji ste prethodno naribali. 

Tako ćete dobiti pire koji se jednostavno topi u ustima. Svemu dodajte žlicu-dvije sitno kosanoga začinskog bilja poput peršina, vlasca ili bosiljka ili četvrtinu šalice domaćeg pesta. 

Ne zaboravite ni na kombinaciju pire-krumpira i senfa – u 1,5 kg krumpira, koji ste skuhali i zgnječili ili izmiksali, dodajte dvije žlice senfa pa dobro promiješajte. 

U egzotičnom ruhu

Pire od krompira možete iskoristiti i kao nadjev, a ako mu dodate povrće ili začinsko bilje, kombinacije će biti još zanimljivije. 

Za dašak gastroegzotike napravite parathas ili indijske kruščiće. Za tijesto će vam biti potrebno: 1 i 1/2 šalice integralnog brašna, 1/2 šalice svenamjenskog brašna i voda. Pomiješajte dva tipa brašna, dodajte vode i umijesite tijesto. Pustite da odstoji 20-ak minuta. Parathas zatim razvaljajte do kružnog oblika, nadjenite smjesom od pire-krumpira (ili drugim nadjevom kojim inače punite jela od tijesta) i preklopite u debelu palačinku. Pecite na nauljenoj tavi s obiju strana, dok tijesto ne poprimi zlatno-smeđu boju, pa ga poslužite uz umak od jogurta ili rajčice. 

Kad vam ostane malo krumpira od prethodnog obroka, parathas je odlična ideja da ga iskoristite.

Pljeskavice od pirea

Sastojci: 0,3 kg preostalog pire-krumpira, 2 žlice mlijeka, jaje, 1/4 šalice brašna, 1/4 šalice ulja, sol, papar

Priprema: U velikoj zdjeli malo zgnječite pire vilicom dok ne postane mekan. Ulijte mlijeko i dobro promiješajte. Dodajte jaje, sol, papar i brašno te dobro promiješajte. Oblikujte pljeskavice i pržite ih u ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obiju strana.

Salama, gorgonzola i pire

Sastojci: 1,3 kg krompira, sol, papar, 6 kriški salame, 3/4 šalice mlijeka, 8 žlica maslaca, 10 dag gorgonzole

Priprema: Skuhajte krompir pa mu dodajte mlijeko, maslac, sol i papar. Napravite pire. Prepržite salamu da postane hrskava. Umiješajte slaninu koju ste prethodno zarolali u pire i pospite gorgonzolom. 

Začinsko bilje za ukusniji pire

Sastojci: 1,5 kg krumpira, sol, papar, ulje, glavica luka, 2 češnja češnjaka, žlica ružmarina, 2 žlice bosiljka, 3 žlice peršina, šalica mlijeka, 8 žlica maslaca

Priprema: Skuhajte krumpir. U tavi na ulju pirjajte nasjeckani luk i češnjak. Kad omekšaju, dodajte nasjeckani ružmarin i bosiljak te pirjajte još minutu. Krumpiru dodajte luk sa začinima, ulijte mlijeko, umiješajte maslac i napravite pire. Dodajte nasjeckani peršin i umiješajte ga u pire pa začinite solju i paprom. 

Pire-krumpir s mrkvom i koprom

Sastojci: 1,2 kg krumpira, 0,5 kg mrkve, šalica jogurta, 8 žlica maslaca, sol, papar, žlica sitno nasjeckanoga kopra

Priprema: U veliki lonac stavite narezan krumpir i mrkvu, dodajte soli i hladne vode da prekrijete namirnice. Pustite da voda zavrije te smanjite jačinu plamena. Neka krčka 20-25 minuta, dok krumpir ne omekša. Ocijedite i vratite povrće u lonac. Dodajte jogurt, maslac, malo soli i papra pa napravite pire. Pospite nasjeckanim koprom. 

Pire-musaka

Sastojci: 0,8 kg mljevenog mesa, glavica luka, kg krumpira, mlijeko, maslac, 0,2 kg tvrdog sira, sol, papar

Priprema: Pirjajte luk. Kad omekša, dodajte meso, začinite i pirjajte 20-ak minuta. Složite meso u vatrostalnu posudu. Skuhajte krumpir, napravite pire dodajući mlijeko i maslac. Pireom premažite meso te pospite ribanim tvrdim sirom. Pecite na 200°C dok ne dobije zlatno-smeđu boju. 

Parathas nadjeven pireom i špinatom

Sastojci: Tijesto (vidi osnovni tekst); nadjev: 4-5 krumpira, 1 i 1/2 šalice špinata, limunov sok, 6 češnjeva češnjaka, malo đumbira, 1/2 žličice kima, sol; umak: 1 i 1/2 šalice jogurta, sol, 1/2 žličice šećera, 2 žlice nasjeckanoga začinskog bilja prema želji

Priprema: Skuhajte krumpir i napravite pire. Nasjeckajte špinat. Pomiješajte ribani đumbir, češnjak i sol. Smjesu stavite na zagrijano ulje pa dodajte kim. Pirjajte minutu. Posolite špinat i ubacite ga u tavu još minutu-dvije. Stavite sa strane. Dodajte pire-krumpir i sok jednog limuna. Tijesto podijelite na šest jednakih dijelova i razvaljajte u krug. Nadjenite i nježno zatvorite. Zagrijanu tavu malo zauljite. Pecite kruščić 3-5 minuta sa svake strane, do zlatno-smeđe boje. Pomiješajte sastojke za umak pa kruščiće poslužite uz umak od jogurta.

Zapečeni pire s mesom i povrćem

Sastojci: 0,6 kg mljevenog mesa, glavica luka, kg krumpira, mlijeko, maslac, 0,2 kg tvrdog sira, šalica smrznutoga graška, šalica mrkve, sol, papar

Priprema: Na ulju pirjajte luk te dodajte meso kad luk omekša. Pirjajte 15-ak minuta pa dodajte grašak i mrkvu narezanu na kockice pa pirjajte još 10-ak minuta.Smjesom mesa i povrća prekrijte dno vatrostalne posude. U međuvremenu skuhajte krumpir, dodajte mlijeko i maslac pa napravite pire. Njime premažite meso i povrće. Pospite naribanim tvrdim sirom i pecite na 200°C dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Tortice od pirea sa sirom

Sastojci: 2 šalice ohlađenog pirea od krumpira, ulje, maslac, brašno, sol, papar, 8 kriški sira, vlasac

Priprema: Podijelite pire na osam jednakih porcija i oblikujte pljeskavice. Zagrijte ulje i maslac. Na tanjuru pomiješajte brašno, sol i papar. U mješavinu uvaljajte pljeskavice od krumpira pa ih pržite na ulju i maslacu dok ne dobiju zlatnu koricu. Maknite iz tave, prekrijte svaku pljeskavicu kriškom sira i pospite s malo vlasca. Poslužite toplo.

cure.ba

Komentari

komentara