Ljubav i veze

Naučno potvrđeno: Osobe koje imaju sestru – sretnije su!

Napisao A. K.

Osoba koja vam je po genetskom naslijeđu najsličnija nisu ni otac ni majka, već je to vaš brat ili sestra. I oduvijek se iz životnih iskustava znalo da je najposebniji odnos unutar porodice onaj koji sestra ima prema braći.

Jednu od brutalnih, ali i egzaktnih potvrda pokazuje i crna hronika. U često zamršenom kolopletu porodičnih veza, emocija i iskušenja, zločini se, nažalost, događaju u svim mogućim rodnim relacijama, ali sudski arhivi su nepogrešivo tvrde – u cijelom svijetu apsolutno najrjeđi su slučajevi da je sestra povrijedila ili ubila brata.
U tom posebnom emotivnom svemiru i obrnuti proces je poseban – sestra se nekako najviše voli, voli na poseban način.

Nedavno je na tu temu stigla još jedna zvanična potvrda.

Istraživanje provedeno na dva britanska univerziteta uključilo je mlade između 15 i 25 godina starosti, koji su odgovarali na pitanja o emocionalnim odnosima u njihovim porodicama i glavni zaključak svodi se na konstataciju: svi oni koji su odrasli s jednom ili više sestara – uglavnom su sretnije osobe.

Analiza je pokazala da sestre potiču ostatak porodice na otvorenije izražavanje osjećaja, čime istovremeno jačaju koheziju u porodici. Osjećaji i razgovaranje o o njima temelj su dobrog mentalnog zdravlja, a upravo su sestre, odnosno ženska djeca, predvodnici takvog ponašanja.

Još puno ranije stručnjaci za mentalno zdravlje su naglašavali činjenicu da je ljubav jedne sestre prema bratu jedna od najčistijih i najbezuslovnijih i zato su zločini te vrste vrlo rijetki, te se uglavnom dešavaju u ruralnim sredinama.
– Odnos između djece istih roditelja temelji se na vrlo burnim emocijama. Kad se radi o osobama istog spola, ne možete isključiti faktor neprevaziđene zavisti, koja je potpuno prirodna, te vrlo često ima i takmičarskih poriva. Međutim, u slučaju različitog spola djece, ženska osoba po pravilu ima ulogu iskazivanja nježnosti, između ostalog jer takva vrsta odnosa predstavlja mali nesvjesni, intuitivni ispit za neko njeno buduće majčinstvo, – svojevremeno je ustanovila Aleksandra Janković, beogradski psiholog.

Eto, dakle, sretnicima koji imaju sestru i u ovoj prilici preporučujemo – zagrlite je što češće.

Izvor: edukacija

Komentari

komentara