Ljubav i veze

Koliko je se*s zdrav? Ovo su njegove najveće zdravstvene prednosti

Napisao H. H.

Zagrijavanje za seks izaziva izljev hormona dobrog raspoloženje koji mogu smanjiti stres i poboljšati san.

Nije važno koliko često prakticirate seks i radite li to sami ili s partnerom, samo imajte na umu da nam zdrav seksualni život pomaže se osjećamo ispunjenima.

Preduvjet seksualnog zdravlja je da je utemeljeno na pristanku, poštenju i obostranom zadovoljstvu, a ovo su blagodati za naše zdravlje koje nam pruža spolni odnos.

Seks ublažava stres i tjeskobu
Pokazalo se da seksualno uzbuđenje smanjuje razinu hormona stresa kortizola, što objašnjava zašto djeluje tako opuštajuće. Dodatni razlog zbog kojega seks pomaže u ublažavanju stresa i tjeskobe je oslobašanje endorfina, hormona sreće koji nam podiže cjelokupno raspoloženje.

Endorfin su neurotransmiteri povezani s povećanim osjećajem zadovoljstva, motivacije i energije. Osim seksa, endorfin oslobađaju i druge aktivnosti poput vježbanja, smijanja i jedenja ukusne hrane.

Seks pojačava intimnost i libido
Spolni odnosi su noramlan dio svake zdrave veze jer povećavaju otpuštanje oksitocina. Nazivan još i hormon ljubavi, oksitocin je povezan s osjećajima povjerenja i empatije koji su ključni za izgradnju intimnih odnosa.

Ako imate intimnu vezu i osježate se jače povezani s partnerom, velika je vjerojatnost da će se i vaša želja za seksom, odnosno libido, povećati, prenosi tportal.

Seks sagorijeva kalorije
Uobičajenu rutinu vježbanja ne možete nadomjestiti seksom, ali moževam potaknuti ubrzani rad srca i sagorjet će vam više kalorija nego sjedenje na kauču.

Jedno istraživanje iz 2013. pokazalo je da heteroseksualni parovi u ranim 20-im godinama sagorjevaju tijekom prosječnog spolnog odnosa između 69 i 100 kalorija, što je otprilike ekvivalent trčanja 10 minuta na traci. Koliko će kalorija sagorjeti, ovisi o trajanju i intenzitetu ‘igre pod plahtom’.

Seks može pomoći da se bolje naspavamo
I muškarci i žene, prema studiji iz 2019. godine, primijetili su bolji san nakon orgazma, bilo da su ga postigli s partnerom ili masturbacijom. Seks općenito, a kod žena posebno orgazam, pomaže u oslobađanju oksitocina koji izravno utječe na mozak i potiče opuštanje, pa čak u manjoj mjeri djeluje i kao sedativ.

Prema Međunarodnom društvu za seksualnu medicinu, orgazam također povećava razinu prolaktina, hormona povezanog s osjećajem pospanosti i opuštenosti.

Seks može osnažiti imunološki sustav
Seksualno aktivne žene, pokazalo je malo istraživanje iz 2018. godine, imaju u slini veću razinu antitijela zvanih imunoglobulin A, u odnosu na žene koje apstiniraju od seksa.

Nedostatak imunoglobulina A može povećati rizik od određenih respiratornih bolesti poput upale pluća i bronhitisa, kao i od infekcija sinusa, ušiju i očiju. Studija stoga sugerira moguću povezanost seksa i imunološke funkcije, iako istraživači navode da su potrebna detaljnija istraživanja.

Druga su istraživanja pokazala da masturbacija može ojačati imunitet i poboljšati cjelokupno zdravlje.

Seks može smanjiti krvni tlak i pomoći u prevenciji srčanih bolesti
Prvi način na koji seks pomaže zdravlju srca je ubrzavanje otkucaja srca, pa prakticiramo li ga redovito možemo pomoći srcu da krv učinkovitije pumpa kroz tijelo i pri tome snižava krvni tlak. Međutim, neka istraživanja pokazuju da bi seksualna aktivnost mogla potaknuti neželjeni ishod, psobito kod ljudi s anamnezom načetog kardiovaskularnog zdravlja.

Drugi način djelovanja je otpuštanje koemijskih spojeva tijekom seksa koji smanjuju stres i tjeskobu, stanja povezanih s visokim krvnim tlakom.

Držanje krvnog tlaka u normalnim granicama jedna je od glavnih preporuka za prevenciju srčanih bolesti, jer visoki krvni tlak može dugoročno štetiti srcu i dovesti do opasnih stanja.

Seks može pomoći u ublažavanju boli
Seks oslobađa endorfin, za koji je nekim istraživanjima dokazano da može pomoći u ublažavanju mensrualnih bolova i bolova tijekom porođaja. Osim toga, premaklinici Mayo, endorfin može pomoći i kod blažavanja kronične boli.

U određenim situacijama seks može i uzrokovati bol, ali i tu ima pomoći. Stanja poput endometrioze, vulvodinije ili menopauze može ženama seks učiniti bolnim iskustvom, ali često rješenje može biti fizikalna ili seksualna terapija.

Komentari

komentara