Ljubav i veze

Pogledajte kako je izgledalo kolektivno šerijatsko vjenčanje usred Sarajeva: Fešta se nastavlja u hotelu ‘Hills’!

Napisao H. H.

Predstavnik Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Resul ef. Alić u izjavi novinarima podsjetio je da je bračna zajednica temelj čovječanstva i svakog društva, a naše društvo i naša porodica danas su izloženi brojnim iskušenjima

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizirao je kolektivno vjersko vjenčanje za 60 bračnih parova, koje je upriličeno danas ispred Istiklal džamije na Otoci.

Cilj je promoviranje braka i porodice kao temeljnih vrijednosti društva, što je dio brojnih aktivnosti koje provodi Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Predstavnik Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Resul ef. Alić u izjavi novinarima podsjetio je da je bračna zajednica temelj čovječanstva i svakog društva, a naše društvo i naša porodica danas su izloženi brojnim iskušenjima.

Imajući to u vidu, dodao je, MIZ Sarajevo pružio je priliku budućim bračnim parovima koji su ranije općinska vjenčanja prijavili za juli, da budu dijelom kolektivnog vjerskog vjenčanja.

– Današnjim činom 60 novih bračnih parova nastojat će živjeti život u skladu s vrijednostima koje čine zdravo društvo u našoj zajednici – naglasio je.

Jedan od parova koji su danas sklopili brak bili su Amar Alečković i Amila Begić. Ionako su planirali vjersko vjenčanje, ali im je posebno drago što je do toga došlo na ovaj način, zajedno sa drugim parovima. U izjavi novinarima kažu da je treme bilo ali naglašavaju da je i to sasvim normalno.

Za kolektivno vjersko vjenčanje Medžlis je (sa partnerima) za mladoženje osigurao odijela i košulje krojene po mjeri, a za mlade haljine s ukrasima i maramama. Pratnja mladencima bile su po četiri osobe (u svojstvu svjedoka), a za sve je organizirana i svečana večera. Za mladence su osigurani i vjenčani novčani darovi. Poklone mladencima osigurala je i Gradska uprava predvođena gradonačelnikom Abdulahom Skakom.

Događaj je organiziran u suradnji s Humanitarnom organizacijom MFS-EMMAUS i njihovim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata,piše Depo

Komentari

komentara