Ljubav i veze

Važne stvari – Šta morate da raščistite prije braka?

Napisao admin

Odlučili ste se da kažete sudbonosno da. Međutim, ima nekih stvari koje prije tog važnog dana svakako treba da znate.


Ljubavni par (foto: cure.ba)

Pošto njih raspravite sa dragim i sami sa sobom, spremni ste za taj veliki korak. Evo o čemu se radi:

Volite njega ili volite ideju vjenčanja

Morate da budete sigurni da se ne udajete jer je to logičan slijed vaše veze ili zato što su se sve vaše drugarice već udale. Zapitajte se možete li na njegovom mjestu da zamislite drugog čovjeka.

Volite li ga takvog kakav je?

Neće se promijeniti poslije vjenčanja Ono što vas iritira kod vašeg dečka neće se promijeniti. On je noćna ptica, a vi najbolje funkcionišete ujutro. Obožava naučnu fantastiku, a vi ste ludi za komedijama. Prihvatite različitosti, jer se sa potpisom na papiru ništa neće promijeniti.

Želite li oboje djecu

Neki parovi žele da imaju četvoro djece, a neki jedva mogu da se zamisle sa dvoje i zadovoljni su sa jednim ili čak nijednim. Sijedite i iskreno porazgovarajte šta mislite o djeci i koliko želite da ih imate. Nemojte se dovoditi u stresne situacije jer, ako se ne dogovorite oko tog važnog pitanja, nekome od vas će biti vrlo teško da popusti

Ima li nešto protiv da zadržite svoje prezime

Nisu sve žene spremne da uzmu muževo prezime, odbace svoju ličnu istoriju, porodično nasljeđe i profesionalni identitet. Pred vama je mnogo opcija, dodati njegovo, ostaviti samo svoje, kombinovati oba i stvoriti novo. Sve opcije su u redu, samo morate da se dogovorite koja od njih oboma odgovara.

Zašto su mu se prethodne veze raspale

Govori li vaš dragi o bivšim ljubavima i kako i zbog čega su se završile? Obratite pažnju na razloge zbog kojih su se njegove veze prekidale. Preopterećenost poslom, bijeg od obaveza ili pak zbog prevare. Ako još održava prijateljske odnose sa bivšima, nemojte odmah da poludite. To može da bude znak da poštuje žene koje je imao u svom životu i da nema šta da krije.

Kako da zaštitite svoju imovinu

Kada se odlučite na brak, morate da se dogovorite i kako ćete voditi finansije. Neki finansijski stručnjaci savjetuju da imate pristup “moje, tvoje i zajedničko”. Otvorite zajednički račun sa kojeg ćete plaćati račune ili štedjeti za godišnje odmore. Ali, svakako zaštitite imovinu koju ste donijeli u brak, svoju štednju, porodično nasljeđe. Ako jednog dana dođe do razvoda, nećete rizikovati da to dijelite.

Prihvatite činjenicu da je u redu posvađati se.

Čak i poželjno Naime, kod parova koji se navodno nikada ne svađaju vrijeme je za uzbunu. Neko nezadovoljstvo vjerovatno tinja, jer se ne verbalizuje i ne rješava. Svađe su znak zdrave veze, ali moraju da budu konstruktivne. Ne postavljajte se napadački i ne kritikujte. Umjesto toga, rečenice počinjite sa “ja mislim” ili “osjećam da”. Time dajete do znanja kako je partnerovo ponašanje na vas uticalo te da ste spremni na kompromis.

Gdje želite da budete za pet, deset, 15 godina

Naravno da ne treba da isplanirate cio život, ali neke želje i nadanja sigurno postoje. Bila to želja za osnivanjem firme jednog dana, trčanjem maratona ili osnivanjem velike porodice. Imati svojevrsnu mapu sa postavljenim ciljevima nije loše. Međutim, isto tako treba imati na umu da sve može da se promjeni i da ćete možda morati da budete fleksibilni. S godinama i iskustvom mijenjaju se potrebe, interesi i želje. Promijeniti mišljenje ne znači da ste slabi, već da ste spremni na nova iskustva.

pressonline.rs

Komentari

komentara