Ljubav i veze

Muž ne smije da trpi zbog djece: 10 ključnih pravila da brak potraje vječno!

Napisao A. K.

Žene koje muža nakon rođenja dece stave na poslednje mesto i više ga i ne primećuju, zapravo prave fatalnu grešku

Razvod je danas, nažalost, sasvim uobičajena, svakodnevna pojava. Ali, ipak, svaki novi bračni par gaji nadu da će živeti u srećnom braku do kraja života.

U vremenu kada se svaki treći brak završi razvodom, i to je zaista moguće – samo treba da se oba partnera malo potrude i slede 10 ključnih pravila, piše BrightSide.

1. Međusobno poštovanje
Ovo je osnov za srećan brak. Čak i kada ste besni, obratite se partneru sa poštovanjem. To će vam pomoći da izbegnete situacije u kojima se jedan od partnera oseća kao da druga strana manipuliše njime i vrši pritisak.

2. Ne poredite partnera sa drugim ljudima
Za ovo apsolutno nema razloga – prvo, zato što smo svi različiti, a drugo, zato što nikada ne možete da budete sigurni kako se zaista taj „idealni muškarac“ ponaša kad je nasamo sa svojom nežnijom polovinom.

3. Brinite o sebi
I muškarci i žene žele da imaju atraktivnog partnera. Zato nemojte potpuno da se opustite i totalno promenite čim otpočnete zajednički život. Budite zdravi i vitki, štaviše, vežbajte zajedno sa partnerom – to će dodatno učvrstiti vaš odnos. Ovo pravilo važi i za muškarce i za žene.

4. Brak ne treba da trpi zbog dece
Roditeljstvo počiva na bezuslovnoj ljubavi i žrtvovanju, ali velika je greška kada se zbog dece partner potpuno zapostavi. Ovo je potez koji obično žene povlače, nesvesno, ali zapamtite – bračni par je stub porodice! Deca će vam srećnije odrastati ako se vi lepo slažete sa partnerom i ako žive sa oba roditelja, a na kraju krajeva, oni će jednog dana verovatno otići i zasnovati svoje porodice, živeti svoje živote, a vi ćete ostati sa vašim supružnikom, ponovo sami vas dvoje, kao na početku.

5. Opraštajte jedno drugom
Niko nije savršen. Svi pravimo greške. U svakoj vezi se dešavaju nesporazumi i trenuci kada, često nehotice, partneri povrede jedno drugo. Ako ne možete da oprostite partneru, vremenom će brak pući zbog svih nagomilanih i neoproštenih „grehova“.

6. Ne pokušavajte da promenite partnera
U velikoj ste zabludi ako mislite da možete da promenite partnera. Naravno, neke male korekcije su moguće, ali ne očekujte da zbog vas postane sasvim nova osoba, naročito kada su u pitanju loše navike, religijsko opredeljenje, odnosi sa porodicom, hobi, prioriteti i način na koji vidi svet. Umesto da pokušavate da to promenite, stvorite nove, zajedničke navike i tradiciju u kojoj ćete zajedno uživati.

7. Izbegavajte „krupne“ reči
Ovo se naročito odnosi na pretnju razvodom. Jedini trenutak kada vam je dozvoljeno da spomenete razvod, jeste ako ste već shvatili da vašem braku nema spasa i da vam je neophodan advokat. Takve stvari, izrečene makar i u afektu, partner nikad ne zaboravlja, a mogao bi jednostavno i da vam kaže: „U redu, idi“.

8. Kontrolišite emocije
Naučite da kažete sebi „stop“ kad god poželite da uvredite voljenu osobz. Ako osećate da ne možete da se iskontrolišete, napravite pauzu, udahnite duboko, idite u šetnju. Ali, ne koristite izlazak iz kuće da kaznite partnera samoćom, već iskreno recite da vam je neophodno da se smirite i da ćete nastaviti razgovor.

9. Nikad ne pričajte loše o partneru
Nikada i nikome nemojte da govorite negativne stvari o svojoj drugoj polovini. Ni majci, ni prijateljima. Vi ćete se verovatno pomiriti i zaboraviti šta je bilo, ali vaša majka ili prijateljice neće. Vaš partner će kod njih ostati u negativnom svetlu, pa će tako i biti tretiran. Sa druge strane, vaša majka će sigurno brinuti da se nešto loše dešava češće nego što vi pominjete. Kad dođe do krize ili teških trenutaka u braku, uvek prvo pričajte sa partnerom. Ako baš morate da uključite treće lice, bolja opcija je psiholog.

10. Naučite jezik ljubavi svog partnera
Svaka osoba ima svoj „jezik ljubavi“, odnosno način iskazivanja emocija. Vaš se možda razlikuje od partnerovog. Vi ste možda jači na toplim rečima, a on na dodirima ili zagrljaju. Naučite jezik ljubavi onog drugog i koritite ga – to može da učini vaš brak srećnim i večnim!

(Stil.kurir.rs)

Komentari

komentara