Ljubav i veze

Ako me ikad ostaviš – Znaci koji otkrivaju ko je u ljubavnoj vezi s psihopatom

Napisao admin

Oni su patološki lažovi i vješti manipulatori koji se prijetnjama igraju sa emocijama i tako vas sve dublje uvlače u ponor. Od takvih bježite što prije!


ljubavna veza (foto:cure.ba)

Psihopate su odlični manipulatori. U vezi s takvom osobom osjećaćete se kao da ludite, hodate po jajima, previše razmišljate o onome što ćete reći ili uraditi. Prema istraživanju dr Ronalda Schoutena i dr Jamesa Silvera, autora knjige “Skoro pa psihopata”, jedna od deset osoba ima karakteristike psihopate, pa nije ni čudno, kažu, da mnogi ljudi padaju u njihove zamke. 

Psihopate ignorišu moralne i zakonske standarde pa ih ništa ne sprečava da dobiju ono što žele, a izuzetno su sebični, puni sebe i skloni riziku. Često lažu do te mjere da je to patološki i finansijski i emotivno iskorišćavaju ljude s kojima su bliski. Ako ste miroljubivi, zbog njihovog uticaja odjednom ćete se svađati sa svima, a njemu se pravdati, jer će vas natjerati da mislite da uvijek nešto radite pogrešno. 

Žene psihopate idu toliko daleko da se ljute i kad muškarac razgovara s rođakom. Psihopate u vezi često vrlo napadno govore o vjernosti, jer se boje da ćete ih ostaviti. Iscrpiće vas i muškarac koga stalno treba uvjeravati da je u vezi sve u redu. Ako zakasnite nekoliko minuta i dočekaju vas pitanja poput: “Zar nisi trebao da budeš ovdje prije dvije minute”, vjerovatno ste u nezdravoj vezi. 

Ako se vaš dečko ili vaša djevojka sa vama ponaša drugačije nego s roditeljima ili prijateljima, razmislite o tome da li je veza vrijedna vašeg vremena. Ako vam prijeti da će se ubiti ako ga/je ikad ostavite, trebali bi da potražite način da prekinete vezu na najbezbolniji način. 

10 znakova kako prepoznati psihopatu: 

1. U jednom trenutku su šarmantni, a u drugom polude. 

2. Osjećate se kao da neko kontroliše sve što radite. 

3. Govori vam koliko vas voli, ali vi to jednostavno ne osjećate. 

4. Psihopate lažu o svemu, od toga gdje su do laganja o prošlosti. 

5. Pod neprestanim ste pritiskom da radite ono što ne želite. 

6. Nikad se ne kaje kad povredi vas ili druge. 

7. Kada nešto pođe po zlu, uvijek će okriviti vas ili druge. 

8. Vi uvijek sve plaćate: stanarinu, piće, a on kaže da će drugi put. 

9. Tjera vas da prekomjerno pijete alkohol ili uzimate droge. 

10. Ne razlikuju dobro od zla u bilo kom aspektu života.

cure.ba

Komentari

komentara