Ljubav i veze

Jeste li znali? – Stvari koje vam niko nije rekao o braku, a trebao je

Napisao admin

Svakodnevno smo bombardovani negativnim vijestima o instituciji braka. Nije ni čudo s obzirom da smo okruženi tolikim razvodima da se neki već pitaju ima li smisla ulaziti u brak.


Bračna svađa (foto: cure.ba)

Parovi bi, u svakom slučaju, prije ulaska u bračnu luku trebali biti svjesni nekih stvari.

Rješavanje sukoba je ključno

Osim komunikacije, sposobnost rješavanja problema druga je najvažnija stvar u braku. Dijeliti iste vrijednosti omogućava i bolje razumijevanje kada se radi o velikim stvarima poput vaspitanja djeteta.

Brak nije uvijek 50/50

Ponekad ćete morati dati više od sebe jer to tako zahtijeva trenutak, nekada će to biti vaš partner. To se zove timski rad. A za posao iz snova potreban je tim.

Privlačnost se povećava

Nemojte se brinuti hoćete li za pet, 10 ili 15 godina biti privlačni svome suprugu. Prema nedavnoj studiji u kojoj su testirani supružnici s više od 30 godina bračnog staža, većini su partnerke privlačnije nego u vrijeme vjenčanja.

Brak nije siguran od glasina

Budite sigurni da će 99 posto osoba koje znate ogovarati vaš brak. Neka lične stvari ostanu između vas i vašeg supruga i glasine će imati nula posto uticaja.

Nemojte porediti

Vrlo je destruktivno i opasno upoređivati svoga supruga s drugima (ili još gore, slavnim i javnim osobama). Nemojte to činiti, nikad.

Brak nije kraj

Svi oni koji brak smatraju krajem pravog života, ne mogu biti dalje od istine. Brak je početak novog nevjerovatnog putovanja kroz život, a ne završetak srećne priče.

Dobra komunikacija je dio zdravih temelja

Sve veze (romantične i platonske) žive i umiru na temelju snage komunikacije. To je područje koje bi se trebalo brusiti prije braka.

Monogamija nije smrtna presuda

Sudeći prema svim anketama i istraživanjima, muškarci i žene u braku zadovoljniji su seksualnim životom i imaju redovnije odnose.

Usredotočite se na kvalitetu, a ne na dužinu

Kad neko kaže da je 10 godina u braku, svi mu čestitaju na dužini, ali niko se ne pita o kvalitetu. Društvo je opsednuto dužinama, važnije se usredotočiti na kvalitetu.

Ne prihvatajte ga zdravo za gotovo

Kada jedan partner emocionalno ili fizički odluta iz veze, to se obično događa kad je onaj drugi postao previše opušten i počeo shvatati partnera zdravo za gotovo. U braku se uvijek trudite održati svježinu.

Njegova porodica nije vam neprijatelj

Brak nije samo spajanje dvoje ljudi, nego i dvije porodice. Tako se i ponašajte.

Ni najbolji brakovi nisu oslobođeni sukoba

Ako vam neko kaže da se nikad ne svađa s partnerom, znajte da nešto nije u redu. Pravi parovi se svađaju. Veliki parovi svađaju se pošteno.

Djeca su ozbiljan posao

Uprkos tome što se ponekad tako čini, imati dijete nije jednostavno. Dobiti dijete u braku pokazaće vam koliko je uistinu čvrst. Budite sigurni da vam je brak siguran prije nego počnete misliti na djecu.

nezavisne

Komentari

komentara