Ljepota

Zanimljiva priča o tome odakle dolazi kosa za nadogradnju

Napisao H. H.

Milioni žena širom svijeta nose nadogradnju, a da ni ne znaju odakle ta kosa dolazi! Broj žena koji svoju kosu produžava nadogradnjom iz godine u godinu je sve veći.

Međutim, rijetko koja žena zna odakle dolazi kosa koja potom završi na njenoj glavi.

Kosa uglavnom stiže iz hindu hramova, gdje siromašne žene strpljivo čekaju u redovima i po nekoliko sati kako bi im monasi obrijali glave. Većina tih žena nikad u život nije farbala, pa čak ni šišala svoju kosu, te njihova vlas ima nevjerovatnu vrijednost na tržištu. Vlas tretiraju kokosovim uljem kako bi ostala svilenksata, ne koriste šampone pune hemikalijama i redovno češljaju svoju kosu.

kosa-hindu-sisanje-nadogradnja

Lavanja Kakala (28), jedna od mnogih djevojaka, koja je na ovaj način omogućila nekoj ženi da nadogradi svoju kosu kaže da za to ne dobija ništa. Šta više, tvrdi da je sama insistirala da je ošišaju!

“Ovo sam uradila kako bih zahvalila svom Bogu. I ne zamaram se time gdje će moja kosa da završi. Ako žene sa slabom i lošom kosom žele da je koriste, neka ih. Bolje i to nego da završi u smeću”, rekla je Lavanja, prenosi “Daily Mail“…

Kosa većine žena u Indiji je izrazito crna, ali je toliko zdrava da bez problema prihvata farbu, te frizeri širom svijeta mogu sa njom da rade šta hoće. Indija je jedna od vodećih zemalja iz kojih se kosa izvozi. Kako žene ne žele nadoknadu za svoju kosu, sve odlazi u budžetsku kasu.

Hram Tirumala godišnje od kose “zaradi” 25 miliona eura. Iako je bilo rečeno kako će novac biti uložen u izgradnju novih škola i bolnica, to se nije dogodilo, tako da rijetko ko zna kako je taj novac i na šta zapravo potrošen.

Komentari

komentara