Ljepota

Tajna ljepote koju nije odnijela u grob – Savjeti koji su Mariu Montez činili najljepšom ženom svijeta

Napisao admin

Maria Montez u svoje je vrijeme smatrana jednom od najljepših žena na svijetu. A to, čini se, nije bilo daleko od istine. “Žena kobra”, kako su je zvali po ulozi u jednom od popularnih filmova, plijenila je uzdahe muškog dijela publike četrdesetih godina prošlog stoljeća.


Maria Montez (foto:cure.ba)

Rođena u Dominikanskoj Republici, 6. juna 1912. godine, ostvarila je uloge u ukupno 26 filmova, često glumeći “vruću” latino zavodnicu. Zvali su je i “kraljicom Techicolora”, budući da je u tada novoj tehnici snimanja i prikazivanja filmova njezina ljepota dolazila do izražaja na dotad neviđen način.

Nažalost, ova egozična ljepotica umrla je vrlo mlada, u 40. godini života, 7. septembra 1951. pronašli su njezino beživotno tijelo u kadi, nakon što je pretrpjela srčani udar.

A nakon smrti ove dominikanske glumice, u njezinim bilješkama pronađeni su mnogi savjeti koje je ova filmska diva koristila u svrhu očuvanja svoje ljepote. Evo nekih recepata koje i sami možete iskoristiti

Njegovanje tena

Montez je njegovala svoj divni ten po starom španjolskom receptu. On glasi: jedna šolja bijelog graha u zrnu ukuha se u malo vode i pasira kroz sito. Tu vruću kašu, sa pola limuna i jednom kašikom ulja, izmiješati i dok je još topla nanijeti na kožu lica. Ostavlja se da djeluje na licu 15 do 20 minuta. Onda se ispire najprije vrućom, a onda hladnom vodom. Maska hrani kožu, glača je i pogodna je za svaku nježnu i osjetljivu kožu.

Njega suhe kože

Voda u kojoj se kuhao grah dobra je za njegu suhe kože. Ovoj vodi potrebno je dodati samo malo bademovog ili maslinovog ulja. Nakon što ovu tekućinu utapkate u kožu, čak nema potrebe ni za ispiranjem.

Ne da koži da ostari

Sastojci:  jedna kisela jabuka, glavica celera srednje veličine, veća glavica crvenog luka, kašika peršuna, ¼ litre kisele pavlake, kašika ulja, dvije kašike limunovog soka,

kašika meda, malo soli

Priprema: jabuke zajedno sa ljuskom, celer i luk propasirati kroz mašinu za pire. Kašu izmiješati sa pavlakom, uljem, medom, limunovim sokom, peršunom. Masom puniti listove salate ili slano tijesto. Salata bogata vitaminima i mineralnim solima, regeneriše kožu, čuva svježinu i ne dozvoljava joj da brzo stari.

Čak se za ovu salatu tvrdi da pojačava volju za seksom, kako kod žena tako i kod muškaraca.

cure.ba

Komentari

komentara