Ljepota

Top 7 – Najveće greške pri uklanjanju dlačica

Napisao admin

Svaku ženu nerviraju urasle dlačice, crvenilo nakon brijanja i iziritirana koža. Saznajte kako da se tako nešto više ne ponovi! Želite li da izgledate bez i jedne dlačice ili tačkice na koži?


Brijanje nogu (Foto: Cure.ba)

Pažljivo slijedite savjete i vaša koža će zablistati!

Greška 1: Brijanje prilikom jutarnjeg tuširanja

Iako je brijanje pod tušem prije posla sjajna ušteda vremena, ono ne garantuje savršeno glatke rezultate. Dok spavate, vaše noge blago oteknu tako da se milimietri dlačica mogu sakriti u koži. Zato je bolje da se brijete uveče i tako će vam noge biti perfektno glatke.

Greška 2: Brijanje u kadi sa vrelom vodom

Izležavanje u kadi sa toplom vodom takođe rezultira blago otečenim nogama, tako da se ni tada ne treba brijati, plus bilo kakva aktivnost osim ležanja u kadi, poništava maksimalan užitak. Ukoliko ste se baš nameračile da to uradite u kadi, onda to uradite prije nego što legnete u vodu jer će samo desetominutno čekanje dati rezultirati bockavim umjesto glatkim nogama.

Greška 3: Brijanje tupim žiletom

Mnogi ostavljaju žilet u kupatilu danima, pa čak i nedjeljama, ali ukoliko želite dobro brijanje morate uvek imati svježe sečivo. Zato pravac u hipermarket i kupite ih na tone! Jednom upotrebite brijač i bacite ga, mada pojedini dermatolozi tvrde da se jedan može koristiti čak i četiri puta ali onda vam ne garantujemo da sutradan nećete imati crvene tačkice po listovima jer je za izbjegavanje crvenila neophodno da uvijek imate svjež žilet.

Greška 4: Preskakanje pjene za brijanje

Ne samo da će pjena sprečiti iritaciju kože koju prouzrokuje žilet, već ćete uz njenu pomoć sječivom zahvatiti i dodatnih pola milimetra dlačica, kažu stručnjaci. Nanesite je u sloju debljine 2-3 mm jer će vam to dosta olakšati brijanje i krenite pravolinijskim potezima odozdo na gore.

Greška 5: Prečesta depilacija

Znamo da se u vama rodi želja da otrčite u kozmetički salon ili da se dohvatite brijača čim prve dlačice postanu malo više vidljive, ali morate naučiti da se obuzdate. Između dvije depilacije treba da prođe minimum četiri nedjelje kako bi dlačice porasle dovoljno da vosak može da ih uhvati. Dlačice na bikini zoni i na nogama treba da budu dužine najmanje 5-6mm.

Greška 6: Nepravilno depiliranje kod kuće

Kada se depilirate u salonu, proces se čini veoma jednostavnim: namažete vosak, nalijepite traku, povučete. Ali kada pokušate to da sprovedete kod kuće, morate obratiti pažnju na ključnu stvar: povucite kožu u suprotnom smjeru od onog u kom povlačite traku. Ako ne uradite tako, možete završiti sa modricama koje će se zadržati danima.

Greška 7: Depilacija u pogrešnom trenutku

Možda je vaša menstruacija bitna stavka na spisku kada razmišljate o zakazivanju depilacije bikini zone, ali ne smijete je zanemariti bez obzira na dio tijela koji depilirate, posebno ukoliko se brinete da će vas boljeti. Hormonalne promjene i pojačan protok krvi mogu biti neprijatni i prije, za vreme ali i nakon menstruacije. Najbolji trenutak za depilaciju je za vrijeme ovulacije, dakle u sredini ciklusa.

cure.ba

Komentari

komentara