Ljepota

Pomoć stiže – Pametna rješenja za najčešće nevolje s kosom

Napisao admin

Saznajte kako pravilno sušiti kosu, šta učiniti kad je masna te kako se zauvijek riješiti peruti.


Kosa (foto: cure.ba)

Kako pravilno osušiti kosu?

Većina će žena kosu omotati peškirom i onda je u žurbi trljati da se osuši. To je jako pogubno za vlasi. Takvo trljanje ih oštećuje i izaziva pojačani gubitak kose.

Suha kosi, šta da radim?

Suhu kosu treba prati što je rjeđe moguće, a kad je perete, koristite šampon i regenerator koji sadrže glicerin ili pantenol. Držite regenerator na kosi što je duže moguće i to otprilike jednom sedmično.

Masna kosa, upomoć!

Kosu perite šamponom što je češće moguće, idealno nekoliko puta sedmično. Ostavljanje šampona na tjemenu barem 5 minuta dok ga šamponirate ostavit će vašu kosu duže vremena svježom. Izbjegavajte grubo brisanje kose peškirom i prečesto češljanje četkama za kosu.

O ne, perut!

Ukoliko se radi o običnoj peruti, ljuskice su vrlo mekane i nestaju malo boljim šamponiranjem te masažom vlasi. Ako se radi o seboroičnom dermatitisu, perutanje je često popraćeno nadraženim ili upaljenim tjemenom. Koristite šampon sa salicilnom kiselinom, selenijevim sulfidom ili cink piritonom kako biste pravilno tretirali ovo (nažalost) neizlječivo stanje i smanjili perut.

Slamnata kosa 🙁

Kkoristite šampon za dubinsko čišćenje tjemena i gel za revitaliziranje vlasišta barem jednom sedmično. Nakon što osušite kosu fenom, ispeglajte kosu kako biste joj vratili živost i sjaj.

Kako brinuti o kovrčavoj kosi?

Kovrčava je kosa sklona isušivanju, pa bi bilo najbolje da koristite šampon i regenerator koji vraćaju vlažnost u vaše vlasi. Nakon što je isperete, lagano je sušite peškirom i stavite na nju 4-6 kapi seruma za sjaj kose na bazi silikona. Kosu raščešljajte prstima te je pustite da se osuši sama od sebe na zraku.

cure.ba

Komentari

komentara