Ljepota

Obratite pažnju – Ovo su najčešći simptomi raka grlića materice

Napisao admin

Od 19. do 25. januara obilježava se Evropska sedmica prevencije raka grlića materice. U ranoj fazi može se otkriti redovnim godišnjim PAPA testom jer se simptomi ovog karcinoma često javljaju kada je bolest već uznapredovala, zbog čega veoma važne redovne kontrole kod ljekara. Kada ste posljednji put bili na ginekološkom pregledu?


Ilustracija (Foto: arhiva)

Poslije raka dojke, rak grlića materice je najčešći zloćudni tumor kod žena. Uglavnom se javlja kod mlađih žena, između 35. i 50. godine života.

Glavni uzročnik raka grlića materice je humani papiloma virus (HPV), koji je pronađen u 99,7 odsto dijagnostikovanih slučajeva u svijetu. Ovaj virus prenosi se seksualnim putem sa osobom koja je već zaražena zbog čega je važno praktikovati siguran seks sa kondomom. Postoji više tipova HPV virusa i podijeljeni su prema učestalosti izazivanja malignih promjena na visoko maligne i nemaligne tipove. Neki tipovi izazivaju kondilome, dok neki ne izazivaju nikakve simptome.

Simptomi raka grlića materice

Najveći problem kod ove bolesti jeste što je moguće da godinama budete zaraženi humanim papiloma virusom, a da to ni ne znate.

Virus može boraviti u vašem tijelu u latentnom obliku, a da tek nakon više godina prouzrokuje razvoj raka grlića materice. Stoga su veoma važni redovni odlasci kod ginekologa, odnosno Papanikolau (PAPA) test kojim se jedino mogu identifikovati promjene na grliću prije nego što se one pretvore u kancer.

Prvi simptomi raka grlića materice se teško otkrivaju a kad i do tog dođe često su atipične promjene na materici poznate kao “ranice” koje su već prerasle u maligni tumor. Simptomi se javljaju u vidu vaginalnog krvarenja ili krvavog iscedka koje nije uobičajeno, te i promjena u menstrualnom ciklusu koje nije moguće objasniti.

Krvarenje može da se javi i nakon kontakta sa nečim, kao što je kontakt tokom seksualnog odnosa ili kada stavljate dijafragmu. Bol tokom seksualnog odnosa, takođe može biti simptom ove bolesti, kao i promjene na grliću materice koje su vidljive pod spekulumima.

Dijagnostikovanje raka grlića materice

PAPA test vrši se uzimanjem uzorka ćelija sa površine grlića koji se šalje na analizu. Ako rezultati budu pozivini i pokažu abnormalne promjene, rade se dodatni testovi, kao što su: kolposkopija i Punch biopsija grlića materice, kojima se detaljnije pregledaju promjene i uzimaju uzroci koji se šalju na patohistološku analizu.

Liječenje raka grlića materice

Kako bi se očuvala reproduktivna funkcija radi se LOOP ili RF isjecanje promjene grlića materice do zdravog tkiva radi uklanjanja “ranice” i mikroskopskog pregleda ivica promjene prema okolnom zdravom tkivu.

Ukoliko je bolest uznapredovala i tumor se proširio na veću površinu, liječnje podrazumijeva i neke dodatne mjere i metode, kao što su operativni zahvat (histeroktomija i odstranjivanje karličnih limfnih čvorova sa ili bez uklanjanja oba jajnika i oba jajovoda), hemoterapija i terapija zračenjem.

U zavisnosti od toga koliko je karcinom uznapredovao radi se jedan ili više zahvata, a ponekad i kombinacija navedenih metoda liječenja.

haber.ba

Komentari

komentara