Ljepota

Zimovanje u trudnoći – Kako se najbolje pripremiti

Napisao admin

Željeli biste još jednom prije nego što se porodite da s partnerom otputujete negdje na zimovanje? Pitate se smijete li u trudnoći krenuti u planine ili letjeti u toplije južne krajeve? Ovdje pronađite odgovore na najvažnija pitanja o zimskom odmoru za trudnice!


Ilustracija (Foto: arhiva)

Trudna sam, ali tako bih rado još jednom pošla na putovanje?

Ako je vaša trudnoća uredna i bez komplikacija, zašto ne? Najbolje vrijeme da to učinite jeste između petog i sedmog mjeseca. U prvim mjesecima trudnoće ljekari će vas jverovatno odgovarati od putovanja iz vrlo jednostavnog razloga. Sve dok se embrion čvrsto ne ugnijezdi u matericu, postoji veći rizik od krvarenja ili spontanog pobačaja.

Zadnjih osam sedmica prije termina, takođe, nije idealno vrijeme za putovanja. Imate veliki trbuh i niste više mobilni kao prije. Osim toga postoji šansa da dijete malo urani pa je bolje biti kod kuće.

Mogu li trudnice na odmor u planine?

U principu nema razloga da za vrijeme trudnoće ne putujete u planine. Međutim, odaberite radije planine niže nadmorske visine. Takođe, izbjegavate vožnju žičarama kod kojih je velika visinska razlika između početne i krajnje tačke. Naime, vazdušni pritisak pada s većom visinom kao i količina kiseonika pa trudnice na planinama iznad 1.800 metara mogu osjećati nedostatak kiseonika. To naravno osjeća i dijete.

Osjeća li dijete da je napolju hladno?

U planinama je temperatura često niska i vrlo je hladno. Trudnicama je dodatan problem veliki stomak kojeg je teško potpuno i dobro zaštititi kaputom ili jaknom. Ipak, ne brinite. Djetetu u trbuhu nikada nije hladno. Ono je dobro zaštićeno prvo vašom kožom, zatim masnim tkivom, mišićima, tkivom materice, vodenjakom i plodovom vodom. Čak i kad bi trudnica plivala u hladnoj vodi, dijete ne bi osjetilo hladnoću.

Tijelo trudnice u takvoj situaciji uključuje sistem “grijanja u nuždi” te pumpa dodatne količine tople krvi u udove. Trudnice doduše govore kako imaju osjećaj da se njihovo dijete u trbuhu sklupča ako je majci hladno. Dogodi li vam se to, znajte da dijete reaguje indirektno na ono što osjećate vi, a to je neugodnost zbog hladnoće.

Smije li trudnica da se skija i sanka?

Umjeren sport u trudnoći odnosno rekreacija svakako su poželjni. U tom smislu zaista se nema šta reći protiv šetnje po snijegu, naravno ako se ne radi o planinarenju na veće nadmorske visine. Što se tiče skijanja, skijaškog trčanja, sankanja, klizanja i sl. najbolje ih je izbjegavati. Oni su doduše zdrav način rekreacije, no budući da postoji velika opasnost od pada, trudnicama se ne preporučuju.

Da li moram da nosim lijekove na putovanje?

Tokom trudnoće, lijekove ne bi trebalo da uzimate bez konsultacije sa svojim ljekarom. Međutim, neki lijekovi su dozvoljeni i u trudnoći, pa bi svaka trudnica trebalo da spakuje putnu apoteku prije polaska na put.

Da li smijem da ponesem lijek protiv mučnine tokom puta?

Izbjegnite tablete protiv mučnine. Mučninu rješavajte uzimanjem suhe, nezačinjene hrane. Jedite u malim količinama, ali češće.

Šta ako me zaboli glava?

Ako imate glavobolju, možete slobodno uzeti paracetamol. Nekada se ženama koje imaju rizik od razvijanja preklampsije prepisuje aspirin, ali se on smije uzimati samo pod nadzorom ljekara.

Šta obavezno treba da spakujete u kofer za zimovanje?

Dobre čizme za snijeg – U koferu obavezno treba da se nađu udobne, vodootporne i prije svega čizme koje se ne kližu.

Udobna odjeća – Odjeća treba da bude od prirodnih materijala, kako biste izbjegli znojenje. Takođe, s obzirom na to da će vam često biti čas toplo-čas hladno razmišljajte o tome da ponesete slojevitu odjeću, udoban donji veš, potkošulje bez rukava i tanke potkošulje dugih rukava, hulahopke ili helanke koje vas ne stežu, džemperi i naravno nepromočivehlače i perjanu jaknu.

Kapa, šal, rukavice – Ovo su takođe obavezni detalji, a na vama je da odlučite za koje dezene i modele ćete se odlučiti.

Manja tašna – za šetnju po snijegu obavezno nosite manju tašnu u koju ćete spakovati samo najpotrebnije stvari, jer na snijegu zbog velike i prepune torbe možete izgubiti ravnotežu i pasti. Zato u kofer obavezno spakujte manju tašnu, najbolje šuškavu, ili od nekog drugog nepromočivog materijala.

Krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom – s obzirom na to da i na planinama sunce može biti jednako jako kao usred ljeta, neophodno je ponijeti kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom, koju treba nanositi samo na lice i eventualno vrat. Dok za usne treba obavezno ponijeti zaštitni balzam, koji bi takođe trebalo da ima zaštitni faktor.

Naočale za sunce – pored kreme za sunčanje obavezno ponesite i naolare zbog jakog sunca i njegovog odbljeska na snijegu biće vam i te kako potrebne!

Za svaki slučaj ponesite posljednje nalaze od ljekara, zdravstvenu knjižicu i eventualno lijekove ukoliko su dio propisane terapije koju uzimate.

ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara