Ljepota

Niski, naduti … – Oblik stomačića otkriva kakva ste osoba (FOTO)

Napisao admin

Mnogi ljudi koji imaju probleme sa donjim leđima, u isto vrijeme imaju i izbačene stomake koji su, najčešće, obloženi salom. Ako vam fizički izgled nije primarni motiv, možda bi zdravlje kičme trebalo da bude.


Stomak (Foto: Cure.ba)

Prije nego što počnete da sagorijevate masti sa stomaka, potrebno je da razumijete šta sve može biti uzrok njegovog neprirodnog oblika, savjetuje Lisa.rs.

U galeriji slika su predstavljena četiri najčešća oblika stomaka, kojih se možete osloboditi uz male promjene životnog stila.

Niski stomačić – stomak je izbačen vrlo nisko, a imaju ga obično žene posvećene karijeri i dugim radnim danima. Uzrok se krije i u jednoličnoj ishrani namirnicama koje se često ponavljaju. Ovakav stomačić je veoma čest kod mršavih i vitkih osoba, i ostaje bez obzira na fizičku aktivnost. Najvažniji su ishrana i kretanje, zato nemojte držati dijetu već slobodno vrijeme potrošite na šarene namirnice i raznoliku pripremu hrane.

Viseći stomak – ovakav oblik stomaka imaju osobe koje mnogo vremena provode sjedeći. Riječ je najčešće o kancelarijskim poslovima. Isto tako, ovaj tip građe opisuje i ljude koji konzumiraju hranu sa velikom količinom šećera, bijeli hljeb i tjesteninu. Ovaj tip stomaka može se izbjeći najviše pravilnom ishranom. Izbacite alkohol i gazirane sokove.

Stomak prouzrokovan stresom – ovakav niski stomak najčešće imaju osobe koje su perfekcionisti, ali opisuje i probleme sa lošim varenjem i nadutošću. Kada ste pod stresom, vaše tijelo otpušta hormon kortizol. Kao odgovor, ovaj hormon čini da jetra stvara dodatni šećer koji vašem tijelu zaista nije potreban. Kao rezultat, počinjete da osjećate veću glad i da jedete više. Jedan od uzroka ovakvog stomaka je i preskakanje obroka, brza hrana i dnevno unošenje velike količine kofeina u organizam. Promjena načina ishrane, fizička aktivnost i pronalaženje sopstvenog načina za borbu protiv stresa može umanjiti masne naslage i na ovom dijelu stomaka.

Naduti stomak je najčešće ravan ujutro, ali tokom dana postaje veoma primjetan. Bez obzira na fizičku građu i kilograme, razlog nadutosti je nepravilno varenje. Možda cijelog života konzumirate određene namirnice ne shvatajući da vašem organizmu one nikako ne odgovaraju. Tegobe prouzrokovane nadutošću olakšat će napitak od biljaka poput đumbira, anisa, nane i majčine dušice, jer one podstiču stvaranje enzima koji olakšavaju varenje. I naravno, pronađite i izbacite hranu koja vam smeta.

radiosarajevo.ba

Komentari

komentara