Ljepota

Farbanje kose na prirodan način – Posvjetljenje kose kamilicom (FOTO)

Napisao admin

Ako imate svjetliju kosu, možete je još posvijetiliti ili izvući pramenove uz pomoć jednog od omiljenih čajeva. Posvjetljenje kose kamilicom je zaista jednostavno. Saznajte kako.


Kamilica (Foto: Lpm)

A kamilica je posebno namjenjena onima sa plavom i svjetlijom (ili sijvetlo smeđom) kosom. Možete koristiti samo čaj od kamilice ili pozvati u pomoć i limun.

Tretman kamilicom

Potrebna vam je 1 šolja suhih cvjetova kamilice (najbolje je da ne koristite kamilicu u vrećicama) i emajlirana ili staklena posuda (metalne će reagovati sa kamilicom i efekat bi mogao biti poništen).

Prelijte 1 šolju suhih cvjetova kamilice sa dvije šolje vruće vode. Stavite na šporet i ostavite da kuha 30 minuta. Skinite sa šporeta, poklopite i ostavite dok se ne umlači.

Procijedite kroz plastičnu cjediljku u posebnu posudu. Kosu operite kao i obično, a dobijeni jaki čaj iskoritite za finalno ispiranje kose. Radite ovo iznad posudice i sakupite čaj od kamilice i ponovo isperite kosu. Ponavljajte nekoliko puta.

Najbolje bi bilo da kosu sušite na suncu, jer će onda boja biti najbolja, ali i sušenje fenom (blagi mlaz toplog vazduha) može pomoći. Za najbolji efekat ponavljajte ovo nekoliko puta mjesečno, a “pojačajte” i svoj šampon kamilicom. Napravite isti čaj od kamilice (samo manje količine – 2 kašičice na ¼ šolje vode), pa uspite u šampon.

Efektan može biti i balzam, koji pravite od kamilice i maslinovog ulja. Pola šolje suhih cvetova kamilice potopite u pola šolje maslinovog ulja. Uspite u teglicu, poklopite i ostavite na sunčanom mestu nekoliko sedmica. Promućkajte povremeno, pa poslije samo procijedite. Koristite ovaj balzam za vrhove kose.

Kamilica i limun

Prvo obavite tretman kamilicom, pa posušite kosu peškirom. Razblažite 1 do 2 kašike limunovog soka (svježe isjeceđenog) u 1 litri vode (možete koristiti više limuna i vode, ako vam je kosa duža).

Kosu isperite ovom smjesom, pa je raščešljajte da bi se “limunada” rasporedila ravnomjerno. Ponavljajte svaki put kada perete kosu ili dok ne dobijete željenu boju.

lpm

Komentari

komentara