Ljepota

Koja sredstva su najbolja – Savršene lokne za svaki dan

Napisao admin

Nekada je možda najlakše vezati kosu u rep, prekriti je kapom ili staviti kakav rajf, ali ovo su savjeti kako uz malo truda i gotovo preko noći da napravite savršenu frizuru.


Kosa (Foto: cure.ba)

Hladni dani donose posebno velikog neprijatelja ženskih frizura- vlažnost vazduha. Ono što u hladnim danima uništava frizuru i onemogućava zdrav i baršunast izgled kose jesu i kape. Da li ste ikada videle osobu sa kovrdžavom kosom i odmah joj pozavidjele na bujnosti? Kako sam sebi napraviti lokne koje će izgledi poput prirodnih?

Sa loknama imate bezbroj mogućnosti.

Lokne se po osnovnom izgledu mogu razvrstati na krupne, sitne, ili  talasaste i afro lokne, mada je jasno da svaki tip kose ne može da iznese zamišljeni kovrdžavi izgled ili da ga zadrži na duže vrijeme. Upravo zbog različitih vrsta kose kozmetičko tržište je svoje rafove ispunilo mnogobrojnim preparatima, a kompanije za proizvodnju frizerske opreme često plasiraju nove sprave za samostalno, brzo i efikasno pravljenje lokni, a sve u cilju pomoći onima koji ih žarko žele.

Ono što je preporučljivo jeste nanošenje pjene za kosu koja ubrzava stvaranje lokni. Ovaj sastojak nemojte izostavljati jer će sigurno produžiti vek vašoj kovrdžavoj frizuri. Međutim, ako ste u nedostatku pene za kosu, jedna od alternative jeste pivo. Zaista, pivo za kosu ima mogućnost da učvrsti kosu i održi je postijanom. Miris piva nakon nekog vremena, oko jedan sat izlapi, ali njegova osnovna stvar pripomogne da lokne postanu i ostanu čvršće. Radi boljeg efekta neki stručnjaci preporučuju da se pivo zagrije. Slobodno eksperimentišite!

Pletenice, vikleri, papilotne su najčešći alati za pravljenje lokni.

Od davnina pa do današnjih dana jednostavna pletenica će, ukoliko se ostavi duže vrijeme na glavi ili  čak prenoćite sa njom, dati kosi veoma fin loknast izgled. Ako želite gušće lokne, kosu raspodijelite na više tanjih pramenova i ispletite pletenice. Savjet: ispletite pletenicu dok je kosa pola osušena, jer je efekat  poslije dugotrajniji, što je svakako bolje. Za nekoga ko ima prirodno blago kovdžavu kosu i nedostaje mu samo mali podsticaj, predlažem pravljenje punđe koja treba da ostane tokom noći.

Vikleri su moj naredni predlog. Pored toga što su ekonomični i jednostavni za upotrebu, postoje u više vrsta i zbog toga su prilagodljivi  svim tipovima kose. Topli vikleri su jedni od najstarijih, napravljeni su iz dva dijela i poprilično teže te ne mogu dugo stajati na glavi.  Zahtevaju mnogo vremena i strpljena, ali daju dobre rezultate.  Čičak- vikleri naredni su u razvoju, veoma su jednostani za nanošenje, ali njihov najveći nedostatak je u nepričvršćenosti, pošto samo u jednom trenutku mogu da skliznu sa kose. Sa njima lokne su opuštene, tj. talasasto ukovrdžane i bez dugog trajanja.

Dugačke, sundjeraste papilotne, sa tankom žicom unutra, najpraktičnije su za sve one koji su spremni prespavati u njima bez velikih bolova i u naredni dan ušetati sa loknama koje padaju po ramenima. Najbolja zamjena za njih, sačinjena je od komadića starih i dotrajalih majica. Od milja ta pomagala za lokne nazvana su krpice. Pramen kose se uvije na njih, ka unutrašnjosti okreće i pritegne na vrhu. Najbolji efekat pokazuju na dužim kosama.

Svi dosadašnji predlozi imaju jednu zajedničku crtu, a to je da najbolje rezultate pokazuju ukoliko se duži vremenski period zadrže na glavi. Užurban način života, iznenadni poziv na zabavu povlači i instant frizuru. Lokne mogu nastati u periodu dok se suši kosa ako posedujete fen sa difuzerom. Takav fen može se pronaći u bolje snabdjevenim prodavnicama i to po pristupačnoj cijeni. Savjet za upotrebu ovakvog fena: vazduh koji suši kosu bi trebao ići ka gore uz često gužvanje pramenova.

Posebna sprava, figaro, je jedna od najštetnijih za kosu i trebali biste je koristiti što ređe. Topli metalni deo je u direktnom dodiru sa dlakom, upravo zbog te toplote rezultati su dobri, a pramenovi se mogu uvijati u različite smerove u zavisnosti kakav izgled želite postići. Glasam za kombinovanje jer lokne izgledaju prirodnije i šik. Sve naredne spravice koja su izlazile imaju posebnu mjeru, odnosno regulator toplote. Fen-četka je nešto između fena i figara. Lokne sa njim ne mogu biti guste, nego odaju izgled glumica iz 50-ih godina. Retro je uvijek dobrodošao. Poslednje sredsto o kome ću govoriti jeste posebna pegla za kovrdže. Iako na tren zvuči paradoksalno, ova pegla ne ispravlja kosu. Prvo bi se kosa trebala isfenirati četkom ili dobro prosušiti, a zatim početi pramen po pramen izvijati ka krajevima, možete birati gustoću lokni a učinak traje do nekoliko dana. Svakako pohvalno, mada postupak traje duže nego ranije pomenute metode.

Nekada je možda najlakše vezati kosu u rep, prekriti je kapom ili staviti kakav rajf, ali ovo su savjeti kako uz malo truda i gotovo preko noći da napravite savršenu frizuru. Zato, nabavite neka od mnogobrojnih sredstava koja će učiniti da se probudite bujne kose i da se taj izgled održi tokom cijelog dana.

onaportal.com

Komentari

komentara