Ljepota

Tajne njege i održavanja – Mali savjeti za savršene nokte

Napisao admin

Njegovana i žena koja drži do sebe uvijek mora da ima lijepe i sređene nokte. A kako biste to postigli, potrebno je da znate nekoliko malih trikova.


Nokti (foto: cure.ba)

Sređeni i njegovani nokti, baš poput čiste kose, su jedan od najboljih pokazatelja koliko zapravo žena drži sebe i vodi računa o svom izgledu. Baš zbog toga uvijek moraju da izgledaju besprijekorno.

Problemi poput pucanja, listanja, zanoktica nisu rijetki kod žena, ali postoje trikovi koji pomažu da ih se za vrlo kratko vrijeme uspješno riješite. Sve što treba je da poslušate sljedeće savjete koji će pomoći vašim noktima da uvijek budu lijepi, zdravi i jaki.

Ne režite kožicu

Sigurnije je i zdravije ako kožicu oko nokta samo potisnete štapićem. Ukoliko imate zanokticu, pažljivo je odrežite. Prvo čistom i vlažnom vatom pređite preko nokta i kožice. Komadić uzdignute kožice koji ostane je mrtvi dio kože i samo njega pažljivo odsijecite. Ni slučajno ne režite i kožicu okolo jer će izgledati neuredno, a može doći i do pojave ranica.

Ne mijenjajte oblik nokta

Trendovi u oblikovanju noktiju se neprestano menju od ovalnih ili ravnih do špicastih. Međutim, najbolji oblik je onaj koji pristaje vašim rukama. Ne mijenjajte oblik noktiju, jer ćete ih tako samo oslabiti.

Ne koristite nokte kao alat

Kada makaze nisu u blizini, žene nokte često koristite za otvaranje pisama ili nekih drugih stvari. To je loša ideja jer tako rizikujete da vam se nokat izokrene, ali i dese neke druge nezgode. Nokti na taj način vremenom slabe i pucaju. Zato treba voditi računa o tome za šta se koriste.

Uravnotežena ishrana

Kod noktiju, ishrana ima važnu ulogu. Nokti se sastoje od proteina, tako da prva stvar koju možete da učinite za svoje nokte je da dodate više proteina u svoju ishranu. Jedite piletinu, ribu, govedinu, nemasnu svinjetinu, spanać i drugo povrće koje sadrži proteine. Geni takođe igraju ulogu u kvalitetu noktiju. Biotin je odličan za rast i jačanje noktiju, a određeni lakovi i proizvodi koji ga sadrže i koje nanosite direktno na nokat podstiču bolji kvalitet nokta. Važno je i da se pije puno vode, jer to doprinosi povećanju vlažnosti kože, pa se na taj način izbjegava stvaranje zanoktica.

Ne ljuštite lak

Ukoliko vam se lak na noktu oštetio, nemojte guliti ostatak jer ćete tako oštetiti i nokat. Guljenje laka događa se kada ga nanesete previše. Nanosite tanke slojeve laka za nokte i sačekajte da se prvi sloj osuši prije nego nanesete drugi. Tako će vaš lak trajati duže i izgledati bolje. Nikako ne bi trebalo preskakati nanošenje podloge na nokat prije lakiranja, kao ni nošenje rukavica tokom čišćenja ili pranja sudova.

Redovan manikir

Čak i za kratke nokte manikir se preporučuje na nedjeljnom nivou. Nebitno je idete li u salon ili ćete to da uraditi sami, ali je itekako važno da bude urađen pravilno. Dakle, svi nokti moraju da budu iste dužine i oblika, a kožica treba da bude potisnuta.

Nokti i ruke zahtijevaju vlažnost

Ukoliko imate ozbiljan problem sa suvom kožom teško ćete nokte moći da hidrirate onoliko koliko je to njima zaista potrebno. Ali, svakako će izgledati mnogo bolje, ukoliko budete redovno nanosili hidratantnu kremu ili ulje na kožicu oko nokta. Uradite to svaki put nakon što operete ruke.

Ne pretjerujte sa antibakterijskim sredstvima

Uz sve bakterije sa kojima se suočavamo svakodnevno, druga strana problema postala je pretjerana upotreba sredstava kojima dezinfikujemo ruke. Sredstvo za borbu protiv bakterija može da učini više štete nego koristi. Pretjerano trljanje sapunom isušuje kožu i nokte. Pripazite da vam ne ostane na noktima kako biste izbjegli stvaranje zanoktica.

Budite oprezni sa hemikalijama u proizvodima za nokte

Ta predivna nijansa ružičaste koju gledate na polici možda je prepuna štetnih materijala i hemikalija. Danas postoji mnogo vrsta lakova za nokte koji su prirodni i bez hemikalija. Potrebno je da dobro proučite etiketu i stvarno se uvjerite da la ne sadrži loše sastojke koji mogu da unište vaše nokte.

mojezdravlje.ba

Komentari

komentara