Ljepota

Pravila za savršen kućni pedikir: Za meke pete i perfektne nokte

Napisao H. H.

Iako često zanemarivana, stopala su deo tela kojem je takođe potrebna redovna i kvalitetna njega, naročito pred ljeto. Odgovarajućim preparatima izbjeći ćete grubu i ispucalu kožu koja je i zdravstveni i estetski problem.

Osim odabira savršene boje, određene stvari morate imati na umu kad sami radite pedikir, a dr Žaklin Sutera iz Njujorka dijeli s vama trikove kako do savršenog pedikira, piše Ordinacija.hr.

Kidanje noktiju

Nokte secite ravno tako da ostane malo više sa strane. Ako ih ne skratite dovoljno i pravilno, postoji rizik od urastanja u meso.

Vratite kožicu na mjesto

Ovo je jedan od najvažnijih koraka za lepotu noktiju. Ako nemate originalan pribor, dobro će vam doći tanki drveni štapić. Jednostavno kožicu pogurajte prema korenu nokta. Ukoliko je imate puno i previše, nabavite posebne makazice.

Koristite kreme redovno

Ova navika sprečava pojavu suvih peta i kože stopala. Koristite kremu koja je napravljena baš za stopala jer je ona dovoljno jaka da se apsorbuje na tako debeloj koži, savetuje dr Sutera.

Podloga prije laka

Koristite zaštitni premaz pre laka za nokte jer će on zagladiti površinu nokta ali i stvoriti barijeru između laka i nokta tako da nećete imati problema sa skidanjem, na primer, jako tamnog laka za nokte.

Pravilno mazanje

Nanosite tanke slojeve laka jer ćete tako izbeći pojavu mehurića vazduha i lak će duže trajati na noktima. Krenite uvek iz sredine nokta prema krajevima. Svaki sloj laka neka se suši bar 2 minuta, a poslednji najmanje pola sata.

Šta ne smijete da radite prilikom kućnog pedikira

Ne koristite tupe i prljave predmete, ako možete nabavite one od nerđajućeg čelika. Redovno ih čistite antiseptikom. Ako koristite kamen ili turpiju za pete, ne držite ih blizu tuša. Ne delite pribor s članovima porodice.

Ne ostavljajte lak na noktima duže od 2 nedelje. “Ako lak tako dugo stoji, on deluje na sušenje površine nokta što može rezultirati flekama i promenom boje. Gljivice se takođe mogu razviti ispod laka koji dugo stoji”, napominje stručnjak, prenosi prva.

Komentari

komentara