Ljepota

“Šta vas briga kako izgledam: Žene imaju važnija posla nego da sjede i nervozno broje svoje borice”

Napisao H. H.

Hajde da promijenimo ovi nametnute stereotipe, jer žene imaju mnogo važnija posla nego da sjede i nervozno broje svoje borice.

Kanađanka Anik Robinson (Annick Robinson) vraćala se kući u Montreal poslije konferencije. Bila je umorna nakon leta, i željela je što prije da vidi svoju djecu. U trenutku kad se nalazila na aerodromu, prišao joj je konsultant za prodaju kozmetike i počeo da postavlja pitanja, piše “Uspešna žena“.

“Pružio mi je ogledalo i rekao da se pogledam…” Ona je bila toliko šokirana time šta joj je rekao nakon toga, da je reijšila da podijeli svoje mišljenje na svom Fejsbuk profilu. Za samo nekoliko sedmica, njen post je podržalo desetine hiljada žena širom sveta – 56 hiljada ‘lajkova’ i 42 hiljade ‘dijeljenja’ govori o tome da se mnogi, zaista, slažu sa njom. Evo njene historije:

“Juče sam bila veoma umorna. Bila sam na aerodromu, i već sam krenula ka izlazu, kad je ovaj momak-konsultant započeo priču sa mnom, gurnuvši mi u ruke besplatni prirodni sapun. Ali, u ovom životu ništa nije besplatno! Barem, na aerodromima…

Dalje se desio ovaj dijalog: Muškarac: “Vaša koža sada ima prirodni izgled, bez šminke, zar ne?” Ja: “Hm.. tako je.” Muškarac: “Da pogodim vaše godine?… Ja: “Izgledam u skladu sa godinama – i ovo je sasvim normalno.”

Muškarac (ne znajući kako da reaguje na moj odgovor): “Dozvolite da vam pokažem seriju za lice naše kozmetičke kuće. Ako ne počnete da vodite računa o svom licu sada, ove borice na vašem licu postat će mnogo dublje već sa 45 godina, i onda vam kozmetika više neće biti od pomoći”.

Ja: “A šta nije u redu sa ženom koja izgleda kao da ima 40 godina?” Muškarac: “Hajde da porazgovaramo o podočnjacima i mimičkim borama. Mogu vam predložiti kremu za njegu kože oko očiju, koja će vas izbaviti od ovih problema za 15 minuta”.

Ja: “A šta nije u redu sa mojim očima? Kod kuće imam jedno malo dijete i da, nisam se naspavala normalno posljednje 2 godine, zato i imam podočnjake, i sretna sam što ih imam. Sa mužem se često smijem, otud i ove mimičke bore na licu. Za sve je on kriv. Njemu se sviđa kako ja izgledam. Ne mislim da mi treba vaša krema”.

Muškarac: Možda sad – ne, ali sa 50 godina biće već kasno da se nešto promijeni. Ako ne počnete odmah preduzimati nešto, bore će postati toliko duboke, da će vam jedino pomoći operacija”. Ja: “A šta je loše u tome da žena stari? Sa suprugom sam dosta pričala o tome kako ćemo živjeti i stariti zajedno, bićemo simpatični starci sa naboranim licima. Jer moj suprug, takođe, stari. Svi mi starimo. Ovo je sastavni dio života”.

Muškarac je nervozno gledao na druge prolaznike, koji su se zaustavljali blizu nas i slušali priču: “Čekajte, ako vas brine cijena, mogu ponuditi dobar popust – 3 kreme za 199 dolara. Ovo je jeftinije od botoksa!” Ja: “Izgledam sada sasvim normalno sa 45, i izgledat ću normalno kad budem imala 50, zato što nije nenormalno da žene stare. Starenje je privilegija koju mnoge poriču. Ja ne odobravam to kako vi pokušavate izreklamirati mladost pomoću vaših proizvoda i ocrnjujete starenje, pretvarajući to u prodajnu taktiku”..

Nakon ovog razgovora riješila sam odmah napraviti fotografiju svog izboranog lica sa podočnjacima. Ovo lice vole moja djeca i moj suprug, tako da ću, ipak, šetati i živjeti sa ovakvim licem. Nakon hiljade komentara i mišljenja, Anik je dodala još nekoliko riječi:

“Zahvalna sam svima na podršci, ali želim da razjasnim. Moj post ne propagira prirodan izgled bez šminke, ne govori o tome da su me povrijedile riječi konsultanta, momak je, jednostavno, radio svoj posao. Moj post je o industriji ljepote, koja zarađuje milione, tjerajući žene da mrze svoj izgled i potpuno prirodne procese starenja. Hajde da promijenimo ovi nametnute stereotipe, jer žene imaju mnogo važnija posla nego da sjede i nervozno broje svoje borice”.

Komentari

komentara