Ljepota

Imate dlake na BRADI, IZNAD USNE I NA BRADAVICAMA? U ovim situacijama bi trebalo da se zabrinete!

Napisao H. H.

Od ukupno 50 miliona folikula, koliko ima prosječan čovjek, petina se nalazi u vlasištu.

Vjerovatno se i tebi to bar jednom dogodilo. Tuširala si se i odjednom si je ugledala: dlaku, na bradavici, bez ikakvog razloga ili povoda, piše “Espreso“.

“Naše tijelo ima folikule dlaka svuda tako da se dlaka može pojaviti zaista bilo gdje”, objašnjava dermatolog Lens Braun za “Women's Health”.

Od ukupno 50 miliona folikula, koliko ima prosječan čovjek, petina se nalazi u vlasištu. To ostavlja popriličan broj folikula ostatku tijela.

Najčešća mjesta izbijanja

Osim već spomenutih bradavica, dlačice najčešće izbijaju na ušima, bradi i u području pupka. U području bradavica se najčešće javljaju desno od ivice aerole, na ušima većinom u području ušne resice, a u blizini pupka se često spuštaju prema stidnim dlačicama. Kod brade nema pravila i mogu se pojaviti bilo gde, a upravo tu se najčešće i javljaju.

Zašto se to događa?

Poneka dlačica tu i tamo najčešće je vezana uz hormonske promjene, trudnoću ili menopauzu. Mogu biti posljedica uzimanja pojedinih lijekova (npr. testosterona), a ponekad je za sve jednostavno kriva genetika.

Šta preduzeti?

U pravilu pojava ovih dlačica nije znak nekog dubljeg problema, ali ako se javljaju često i u većem broju, nije loše posavjetovati se s doktorm. Što se tiče uklanjanja istih, najlakše je iščupati ih pincetom. Ukoliko prekrivaju veću površinu, poput brade, možeš ih uklanjati i voskom. Ako si u potrazi za trajnijim rešenjem , najbolju opciju predstavlja lasersko uklanjanje.

Komentari

komentara