Ljepota

2 sastojka u šamponu mogu da dovedu do prorjeđivanja kose – odmah provjerite da nisu i u vašem!

Napisao H. H.

Ako vam je kosa proređena možda ste i sami tome doprineli, a da toga niste ni svesni

Kada kupujete šampon, uvek gledate da ima i neke “dodatne moći “pored pranja, čemu je inače namenjen.

Međutim, svi ti dodaci mogu da imaju i veoma štetno dejstvo na kosu, tačnije da dovode do proređivanja i nemogućnosti rasta dlake.

Šamponi koji sadrže silikone i regeneratore imaju značajnu ulogu kada je proređivanje kose u pitanju.

Ove supstance skalp glave deponuje, dakle oni se zadržavaju na skalpu i onemogučavaju rast dlake odnosno blokira njen folikul. Ove supstance se zadržavaju na skalpu i 3 dana nakon pranja, pa čak i 6 dana.

Šamponi pre svega treba da služe za uklanjanje soli, sebuma i prljavštine, zbog toga treba da koristite blage šampone. Sve ostalo, silikoni, regeneratori i slične supstance koje kosu čine sjajnom i glatkom možete koristiti,ali u obliku preparata za oblikovanje kose, jer se u tom slučaju ne deponuju na samom skalpu.

Svaki šampon na kome piše da ima još neke mogućnosti, osim čišćenja, utiče na proređivanje kose.

“Ako pogledate ciklus rasta dlake, rastući stadijum može biti od tri do sedam godina, zavisno od vaše genetike”, kaže Dr Ćinkota.

“Kosa koja raste već je izašla iz skalpa. Može potrajati nekoliko godina dok ne dođe do smene, odnosno da kosa opadne i izraste nova mekana kosa . Pomenute supstance iz šampona mogu da blokiraju rast i tako dolazi do proređivanja. ”

Nije redak slučaj da nastala oštećenja budu nepovratna, budite oprezni, šampon ima ipak jednu ulogu, a to je čišćenje.

telegraf.rs

Komentari

komentara