Ljepota

Probudite seksualnost – Kako da se osjećate bolje u svojoj koži

Napisao admin

Nezadovoljstvo svojim tijelom, nesigurnost u sopstveni izgled, lijenost i uljuljkanost – sve su to razlozi koji mogu da suspregnu iskru vaše seksualnosti. Ne smijete se prepustiti, morate ponovo da je zapalite.


Seksi žena (foto: cure.ba)

Možda ste nedavno izašli s mogućim partnerom, možda ste prošli kroz neprijatan raskid i sada razmišljate o tome da li ste spremni za novu vezu, ili ste utvrdili da je vaša veza postala aseksualna – u svim takvim situacijama pomisao o seksu, mada uzbudljiva, može probuditi nervozu i neprijatnost. Nije teško dovesti se u situaciju da izgubite kontakt s vašim seksualnim nagonima.

Ako ste se doveli u tu slijepu ulicu, važno je da se ne prepustite, nego se potrudite da svom duhu i tijelu date podsticaje da iznova probudi vašu seksualnost. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da se bolje osjećate u svojoj koži i pripremite se za nove seksualne izazove i uzbuđenja.

PROVJERITE DA LI SU VAŠE BRIGE PREUVELIČANE

Postoje li stvari vezane za vašu seksualnost koje vas brinu, izvor su nelagodnosti ili straha? Ako je odgovor da, napravite spisak takvih stvari. I sada razmislite jesu li ti strahovi realni. Ako nisu, zamijenite teze koje ne odgovaraju činjenicama s onima koje su potvrđene. Na primjer, ako ste napisali: “nisam sigurna hoće li partner misliti da sam atraktivan”, zamijenite tu tezu s konstatacijom “ali ova osoba je očito zainteresovana za mene, pa gdje je onda dokaz da ne smatra da sam atraktivana?”. Hvatajte same sebe u neosnovanim nesigurnostima i uvjerite se da postoje dokazi da oni nisu istiniti.

VAŠ ODNOS PREMA TIJELU UTIČE NA VAŠ ODNOS PREMA SEKSU

Napravite još jedan spisak stvari koje vam se ne sviđaju na vašem tijelu. Razdvojite one koje možete da popravite i one na koje ne možete da utičete. Umjesto da se usredsredite na razmišljanje kako bi vaše tijelo moglo da bude drugačije, pokušajte da se preusmjerite na promjenu vašeg odnosa prema tijelu. Po pravilu, niko drugi toliko ne primjećuje “nedostatke” kojima ste opsjednuti, osim vas samih.

OSJEĆATI SE PRIVLAČNO JE POLA PUTA DO USPJEHA

Vaša seksualnost najviše zavisi od toga kako mislite o sebi samoj. Ako preduzimate korake kako biste se osjetili više seksi, dajete sebi veću šansu da to stvarno i postanete. To znači obući atraktivnu odjeću, brižljivo izabrati veš, dodati malo više šminke. Nije loše razmisliti da li bi vas masaža ili neki drugi tretman ljepote učinili da se bolje osjećate. Spavanje u satenskoj posteljini, mirišljave kupke ili čitanje izazovne knjige takođe će vam probuditi libido. Najbolje sami znate šta čini da se osjećate više seksi – preduzmite to i pratite pomaže li vam da podstaknete svoju seksualnost.

Kada se upustite u neku aktivnost, nezavisno od toga koliko je povezana sa seksualnošću, uključite sva svoja čula. Ako ste, na primjer, krenuli u šetnju, usredsredite se na zvuke prirode oko vas, postanite svjesni svakog šušnja lišća pod vašim nogama, osjetite vjetar na koži i pratite kako se vaše tijelo osjeća svakim novim korakom. S većom sviješću o trenucima užitka u vašoj svakodnevici razvićete sposobnost da vaša čula budu na isti način otvorena kada se u vazduhu osjeti seks, piše T portal.

Vaša seksualnost je dio vas, čak i ako ste joj dopustili da se uspava. Uz malo truda da je iznova osvijestite, uz veliko spremanje u kom ćete suzbiti ili odstraniti svoje strahove i nesigurnosti, možete se učiniti spremnom i otovorenom za potpuno nova, uzbudljiva i prijatna iskustva.

cure.ba

Komentari

komentara