Ljepota

RIJEŠITE IH SE – Top 5 loših navika koje izazivaju kožne probleme

Napisao admin

Naša koža je veoma osjetljiva i potrebna joj je odgovarajuća njega da bi izgledala lijepo i besprijekorno. Zbog toga je potrebno da se, jednom zauvijek, riješimo pojedinih navika koje mogu prouzrokovati različite probleme na koži.


Žena (Foto: Cure.ba)

Ako želite da vaša koža bude i ostane zdrava i lijepa, potrebno je da se riješite sljedećih navika.

SPAVANJE SA ŠMINKOM NA LICU

Ako želite da imate lijepu i zdravu kožu onda nikada, ali baš nikada, ne idite na spavanje, a da prije toga niste skinuli šminku. Ukoliko je ne skidate, to može prouzrokovati začepljenje pora što dovodi do ozbiljnih kožnih problema (upale, akne, miteseri…).

KORIŠTENJE KOZMETIKE KOJOJ JE ISTEKAO ROK TRAJANJA

Vrlo često ni ne pomislimo da naša omiljena maskara ima ograničen rok trajanja. Tako je i sa ostalim kozmetičkim proizvodima: od pudera do karmina. Ne znate nakon kojeg vremenskog perioda trebate da se riješite određenih kozmetičkih proizvoda? Evo mala pomoć.

PONOVNO NANOŠENJE ŠMINKE

Nikada nemojte ponovo nanositi šminku tokom dana, odnosno novu šminku preko “stare” šminke. Ako želite da nanesete još pudera, maskare ili rumenila, obavezno prije toga očistite kožu. Ukoliko to ne uradite, izlažete se riziku da vam se koža iritira, začepe pore, stvore akne i bubuljice te pregršt drugih kožnih problema.

PRETJERANI PILING

Iako je piling lica veoma važan za vašu kožu, ne treba pretjerivati. Zapamtite da je sve dobro u umjerenim količinama. Tako je i sa pilingom. Ako ga prečesto radite, to može rezultirati intenziviranjem proizvodnje masti što, na kraju, dovodi do pojave masne kože i akni. Dva puta sedmično će biti sasvim dovoljno.

KORIŠTENJE PRLJAVIH ČETKICA

Četkice zahtijevaju odgovarajuće čišćenje i brigu. Korištenje prljavih četkica može pokrenuti razne kožne probleme. Osim što akumuliraju čestice šminke, četkice “skupljaju” i mrtve ćelije kože čime se stvara savršen ambijent za bakterije.

minimagazin

Komentari

komentara