Ljepota

LJEPOTA KROZ HISTORIJU – Ovako je izgledala savršena žena prije 100 godina

Napisao admin

Savršena žena danas možda najviše liči na modele Victoria’s Secret. Međutim, prije 100 godina, ideal ženske figure bio je sasvim drugačiji


Ovako je izgledala savršena žena prije 100 godina (foto: cure.ba)

Serija članaka iz 1912. i 1913. pratila je studentkinju Univerziteta Cornell iz Booklyna Elsie Scheel koja je tad imala 24 godine i “fizičke odlike žene koje su najbliže savršenim”.

Ova dama koju je među 400 žena izabrala dr Esther Parker sa njenog fakulteta opisana je kao “djevojka svijetle kose, plavih očiju čije samo prisustvo odiše savršenim zdravljem”.

Scheel, koja je visoka 170,2 cm i teška 77,5 kg imala je takozvanu građu kruške. Obim grudi struka i kukova kod nje je bio 89 – 76,2 – 101, što je približno dimenzijama takozvane Miloske Venere.

“Iako je viša od antičkog modela i srazmjerno teža, njene proporcije su veoma slične”, stoji u novinama Sunday Morning Star iz 1912. godine.

Takve mjere stavljene u savremeni kontekst, zapravo bi označavale da je gospođica Scheel gojazna.

Iako bi se ona teško oblačila u modernim buticima, tada, na početku 20. vijeka ona je bila najbliža savršenstvu.

Ona je za novine izjavila da je tako dobrog zdravlja zato što se vodi “zdravim razumom i trudi se da živi zdravo”. “Jedem samo ono što želim i onda kada želim”, rekla je ona.

Iako je rijetko doručkovala, rado je za ručak jela biftek. Nije jela slatkiše, niti pila kafu ili čaj.

Ova studentkinja hortikulture željela je da gaji povrće u očevoj bašti i za sebe rekla da je “vatreni borac za ženska prava”, kao i da bi “da je muškarac studirala mašinstvo, budući da voli automobile”.

cure.ba

Komentari

komentara