Kuća i hrana

Pazite na zdravlje – Pet zamjena za bijeli šećer

Napisao admin

Dodavanje šećera ne pridonosi zdravlju, ali je jedan od najčešće korišćenih dodataka hrani. S obzirom da je dobro poznato kako je bijeli šećer najmanje zdrav, saznajte kojih se pet manje štetnih alternativa nudi na tržištu.


Šećer (Foto: Cure.ba)

1. Agava nektar (60 kalorija po kašičici) 

Sadrži 50 posto više kalorija od bijelog šećera, ali je isto toliko i slađi pa se koristi u puno manjim količinama. S obzirom da 90 posto nektara agave čini fruktoza ne preporučuje se česta upotreba jer ishrana krcata fruktozom u kratkom vremenu može uzrokovati otpornost na insulin. 

2. Javorov sirup (52 kalorije po kašičici) 

Za razliku od onog koji se koristi za palačinke i ostalih šećera, pravi javorov sirup sadrži više mangana, riboflavina (vitamina B2), cinka, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma. 

3. Med (64 kalorije po kašičici) 

Najsavršeniji proizvod prirode bogat je glukozom, najjednostavnijim oblikom šećera, zbog čega je odličan izbor nakon vježbanja. Dobro je znati i da obrađeni med nije ništa manje hranjiv od sirovog. Štaviše, grijani i filtrirani med sadrži čak i više antioksidansa. 

5. Smeđi šećer (52 kalorije po kašičici) 

Dok za smeđu rižu važi da je zdravija od bijelog jer je nerafinisan, nije isti slučaj sa smeđim šećerom. Nije smeđ zato jer je nerafinisan, već zato što mu je dodata melasa. Zbog toga ga takođe treba koristiti u malim količinama za pojačavanje ukusa namirnica.

cure.ba

Komentari

komentara