Kuća i hrana

JAPANSKA JABUKA -LJEKOVITA SVOJSTVA!

Napisao H. H.

Upotreba japanskih jabuka za zdravlje
Japanska jabuka kaki je ukusno egzotično voće koje je slatko i verujemo da ćete ga zbog toga zavoleti na prvi zalogaj. Ipak, ono zbog čega ćete se još više vezati za nju jesu zdravstvene koristi koje ona donosi za vas i vaš organizam.

Sprečava rak i maligna oboljenja

Kaki voće je prepuno antiokdisanasa koji imaju antikancerogeno dejstvo. Samim tim, ono se uspešno bori protiv slobodnih radikala koji su glavni uzročnici pojave malignih bolesti. Ove nuspojave ćelijskog metabolizma sprečićete ukoliko svakog dana konzumirate jednu japansku jabuku dnevno. Time ćete poboljšati opšte zdravstveno stanje, eliminisati sve štetne materije iz tela i smanjiti rizik od pojave raka.

Jača imunitet bolje od tableta

Osim što sprečava maligna oboljenja, japanska jabuka kaki kao lek može da se koristi i zarad jačanja odbrambenog sistema našeg organizma. Kao što smo već rekli, ovo voće obiluje vitaminom C, i pruža vašem telu čak 80 procenata njegovih dnevnih potreba. Samim tim, stimulisaće proizvodnju belih krvnih zrnaca koji su primarni borci protiv mikrobioloških, virusnih i gljivičnih infekcija.

Smanjuje telesnu težinu

Kaki voće je sjajan izbor za osobe koje žele da oslabe uz neku od dijeta. Obzirom da ne sadrži masti, a sa druge strane obiluje vlaknima, ovi ukusni plodovi su odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Ubrzaće metabolizam, a posebno je korisno da ga konzumirate ukoliko ste fizički aktivni, jer ćete na taj način dobiti dovoljno energije uz koju će vaše telo putem vežbanja eliminisati masti iz tela.

Pospešuje bolje varenje

Poput većine voća, japanska jabuka lekovita svojstva ima i u domenu pozitivnog uticaja na probavu i sistem za varenje. Vlakna koja se nalaze u njoj pomažu da digestivni trakt svari hranu na efikasniji način, lakše je provede kroz creva i dovedu do lakšeg pražnjenja. Samim tim, blago povećavaju lučenje želudačne kiseline i ublažavaju simptome opstipacije i dijareje. Sve u svemu, kaki voće je najbolje rešenje za sve one koji pate od problemima sa probavom i koji žele da na efikasan i brz način dovedu varenje u normalu.

Sprečava ubrzano starenje kože

Japanska jabuka je pravi bogati izvor vitamina A, za koji je opšte poznato da blagotvorno utiče na kožu. Pored njega, koncentracija beta-karotena, luteina i likopena daće joj pravi prirodni anti-age tretman, jer će sprečiti znakove preranog starenja poput bora, staračkih pega, podočnjaka i opuštenih mišića. Osim toga, postoje saznanja da ovo voće eliminiše rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti.

Odličan izbor za bolji vid

Kompleks B vitamina uz vitamin A dokazano pozitivno utiču na poboljšanje vida. Japanska jabuka kaki je pravi prirodni lek kada je u pitanju očuvanje zdravlja očiju, pa vam savetujemo da ga uvrstite u svoje prehrambene navike. Na taj način ćete sprečiti i makularne degenerativne promene, kataraktu i noćno slepilo.

Reguliše krvni pritisak

Kaki jabuke sadrže još jedan veoma bitan mineral koji je bitan za vaš organizam, a to je kalijum. Njega u ovom voću ima u značajnim količinama, pa stoga pozitivno utiče na regulaciju krvnog pritiska, povećavajući protok krvi kroz celo telo. Njegovim snižavanjem smanjuje se opterećenje kardiovaskularnog sistema i sprečavaju se pojave bolesti srca i krvnih sudova.

Odlično rešenje protiv malokrvnosti

Osim što reguliše krvni pritisak, kaki voće je odličan stimulans za stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca. Tajna leži u visokim količinama bakra u ovim plodovima, koji blagotvorno utiče na nivo hemoglobina u krvi. Stoga je preporučljivo da ove jabuke jedu osobe koje pate od simptoma malokrvnosti, čime će poboljšati koncentraciju crvenih krvnih zrnaca.

Poboljšava metaboličke funkcije

Japanska jabuka kaki sadrži piridoksin, folnu kiselinu i tiamin koji su osnova za poboljšanje metaboličkih funkcija u organizmu. Redovno konzumiranje ovog voća davaće telu dovoljno energije koju će moću da iskoristi, čime pozitivno utiče na izgradnju mišića, poboljšava varenje i jača imuni sistem.

Kako se jede japanska jabuka kaki

Kaki jabuka može da se konzumira kao sveža, sušena ili kuvana. Kada je ovo voće u pitanju, veoma je važno da znate da je poželjno oljuštiti njegovu koru. Razlog tome leži u činjenici da ona sadrži velike količine tianina, koji uzrokuje slabiju apsorpciju nekih značajnih materija iz namirnica. Sirove voćke možete iseći na četvrtine ili je jednostavno jedite kao i običnu jabuku.

Ono što je još važno da znate kada se jede japanska jabuka kaki, jeste se ona ne sme konzumirati na prazan stomak. U tom slučaju može da dovede do pojave neprijatne dijareje, što je propraćeno i pojačanim gubitkom vode iz organizma.

Poželjno je da kaki jabuke upotrebljavate u ishrani nakon nekog većeg obroka, kao što je doručak. Na taj način ćete obezbediti dovoljno veliku količinu energije za svoj organizam koju će vaše telo potrošiti tokom dana.

Suve japanske jabuke možete koristiti prilikom pravljenja raznih poslastica, kolača i sladoleda. Jako su ukusne pa ih slobodno ubacite i u ovsene pahuljice i zalijte jogurtom. Sveže voćke uvek možete upotrebiti i kao dodatak voćnim salatama, a posebno su dobre i u pudinzima.

Za ljubitelje kompota, rećićemo da je japanska jabuka kaki još bolja ako se skuva u vodi sa dodatkom cimeta i malo limunovog soka. Ovaj fenomenalan obrok ostavite u frižideru da se malo prohladi i poslužite ga nakon ručka. Sjajan desert koji osvežava i daje telu mnogo zdravih i korisnih materija!

Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdrav-zivot/japanska-jabuka-kaki-kao-lek/

Komentari

komentara