Kuća i hrana

Savjeti – Pripremanje zimnice

Napisao admin

Jesen je već došla, a i zima nam polako kuca na vrata. Došlo je vrijeme da se počne pripremati i zimnica. Nije to jednostavan posao, ali pronašli smo za vas nekoliko savjeta kako da vam olakšamo pravljenje zimnice.


Voće (Foto: Cure.ba)

1.    Kada pripremate voće i povrće nemojte ga previše iskuhavati, jer želite da zadržite što više vrijednih sastojaka koje se nalaze u njima.

2.    Kada dodajete sol, konzervans, šećer, sirće i ostale sastojke budite umjereni i nemojte pretjerivati.

3.    Kako bi vaša zimnica imala posebnu aromu, a samim tim dobila i neka ljekovita svojstva bilo bi dobro da u nju dodate začine poput vlasca, bibera u zrnu, korijandedra, peršuna, …

4.    Kada operete i osušite tegle, prije nego počnete da stavljete zimnicu u njih, rubove i poklopac dobro obrišite alkoholom.

5.    Kada punite tegle sa vrućim sadržajem, obavezno ih stavite na vlažnu krpu kako biste spriječili da vam puknu.

6.    Ukoliko pravite ajvar i trebate da ogulite paprike, najbolje je nakon pečenja da paprike umotate u običnu vrećicu i stavite je u poklopljenu posudu. Nakon toga ćete ih lakše oguliti.

 Nadamo se da smo vam bar malo olakšali pravljenje zimnice i da ćete uskoro uživati u svojim sopstvenim teglama ajvara i turšije. 

cure.ba

Komentari

komentara