Kuća i hrana

Prava mediteranska kultuta – Smokva u ishrani

Napisao admin

Smokva je prava mediteranska kultuta, koja se najčešće jede sirova ili "konzervirana" sušenjem, a može predstavljati i ukusan dodatak rakiji lozovači. U sebi sadrži od 10-15% voćnog šećera, a posebno treba istaći da je bogata pigmentom beta-karotenom (oko 90 mcg/100gr).


Smokva (Foto: Cure.ba)

Beta-karoten je preteča od koje se u našem organizmu stvara toliko potreban vitamin A koji je važan u formiranju i održavanju vida. Dobro je poznato da njegovim nedostatkom dolazi do pojave tzv. noćnog ili kokošijeg sljepila, odnosno nemogućnosti prilagodbe oka u uvjetima smanjene svjetlosti. Nadalje, taj vitam je važan za zdravlje i ljepotu kože, za održavanje odbrambenog sustava organizma, štiti od štetnih uticaja sunčevih zraka.
Nikako se ne smije zaboraviti još jedna nutritivna komponenta prisutna u smokvi. To je mineral magnezij. U 100gr. sirove smokve imamo 17,5mg magnezija, a jednaka količina sušenih smokava sadrži trostruko toliko magnezija. Podsjetimo se, magnezij je jedan od ključnih čimbenika koji naš organizam štite od štetnog utjecaja psihičkog stresa. On je zaista pravi melem za stanice živčanog sustava. Naročito se preporuča uzimanje namirnica bogatih magnezijem u stanjima napetosti, anksioznosti, depresije i kod predmenstrualnih

cure.ba

Komentari

komentara