Kuća i hrana

Zbog čega su nam toliko potrebni suplementi magnezijuma

Napisao H. H.

Konstantan rast popularnosti i potražnje za suplementima magnezijuma nije se dogodio slučajno.

Poznato je da oko 60% odraslih osoba ne unosi preporučene dnevne doze magnezijuma bilo zbog osiromašenja zemljišta ili nedovoljne konzumacije namirnica bogatih ovim mineralom.

Povećane potrebe za magnezijumom imaju mladi, starije osobe, trudnice, osobe izložene pojačanim psihičkim i fizičkim naporima, sportisti i hronični bolesnici, pišu “Nezavisne“.

Magnezijum je esencijalni makromineral koji se svakodnevno mora unositi u organizam bilo kroz hranu ili dodatke ishrani jer ga ljudski organizam ne može sintetisati.

Više od 50% magnezijuma nalazi se u kostima dok je ostatak prisutan u mišićima i ostalim tkivima a samo 1% se nalazi u krvi. Magnezijum je potreban za više od 300 biohemijskih reakcija u organizmu.

Ovaj mineral je odgovoran za pravilno funkcionisanje mišićnog i nervnog sistema, održavanje imuniteta, koštane mase, glikemijske regulacije i krvnog pritiska.

Takođe utiče na sintezu proteina, na nivo intracelularnog kalcijuma, važan je za stvaranje paratireoidnog hormona i vitamina D, učestvuje u procesu zgrušavanja krvi, jača zubnu caklinu, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te ravnoteži elektrolita.

Normalni dnevni unos magnezijuma iznosi oko 300 do 400 miligrama. U namirnice bogate ovim mineralom ubrajamo bademe, orahe, sjemenke bundeve, suncokreta i lana, zobene pahuljice, avokado, crnu čokoladu, zeleno lisnato povrće, mahunarke, gljive, losos, skušu i tunu. Nažalost poznavajući prehrambene navike današnjeg čovjeka rijetki su oni koji mogu isključivo ishranom obezbjediti dnevne potrebe za magnezijumom što zahtjeva njegovu suplementaciju.

Da našem organizmu nedostaje magnezijum najlakše možemo prepoznati prema simptomima njegovog deficita kao što su smanjena otpornost na stres, grčevi u mišićima, loša regulacija krvnog pritiska, intenzivan PMS i bolne menstruacije, žudnja za slatkim, zatvor, glavobolja, vrtoglavica, nesanica i kroničan umor te razdražljivost i anksioznost.

Magnezijum je posebno važan za sportiste jer su njihovi treninzi često veoma naporni i dugotrajni a važna je i sposobnost brzog oporavka od sportskih aktivnosti radi daljeg napretka.

Grčevi u mišićima koji se mogu javiti tokom i nakon fizičke aktivnosti predstavljaju najčešći simptom deficita magnezijuma. Takođe važno je naglasiti da se pojačanim znojenjem i mokrenjem, što je normalno pri većim fizičkim naporima, nivo magnezijuma u organizmu može smanjiti što posebno može biti opasno za sportiste jer može da dovede do vrtoglavice, visokog krvnog pritiska i mučnine.

Čak i minimalni deficit ovog minerala može imati uticaj na performanse i sposobnost oporavka nakon teškog treninga što ukazuje na važnost zadovoljenja dnevnih potreba za magnezijumom u ishrani sportista. Takođe postoje istraživanja koja navode da magnezijum može poboljšati performanse i to posebno kod sportista koji se bave nekim od sportova izdržljivosti.

Magnezijum ima važnu ulogu tokom trudnoće jer učestvuje u rastu tkiva, kako majke tako i fetusa. Koliko je magnezijum važan za razvoj fetusa, govori i podatak da u toku posljednjeg trimestra trudnoće dijete pohranjuje do 7 mg magnezijuma svakodnevno.

Kada je riječ o trudnicama važno je reći da se magnezijum pojačano gubi putem mokraće te je potrebno pojačati njegov unos kako bi se održala ravnoteža u metabolizmu trudnice.

Njegov deficit kod trudnica najčešće se manifestuje grčevima u mišićima nogu, zadržavanjem tečnosti i edemima te nemirnim nogama tokom noći. Takođe magnezijum je važan za normalno funkcionisanje mišićnoga sloja uterusa pa smanjuje kontrakcije i rizik za prijevremeni porođaj.

Doprinosi i smanjenju visokog krvnog pritiska u trudnoći kao i funkcionisanju crijevne peristaltike. Naime, kako je nivo progesterona u trudnoći veoma visok, pokreti crijeva su usporeni tako da je opstipacija čest pratilac trudnoće.

Dovoljan unos magnezijuma može lako da riješi i ovaj problem. Osim toga, magnezijum stimuliše rast uterusa, placente te zdrav razvoj fetalnih kostiju i organa.

Povećane potrebe za magnezijumom imaju i hronični bolesnici naročito kardiovaskularni bolesnici i dijabetičari.

Poznato je da magnezijum pomaže u snižavanju krvnog pritiska tako što održava vaskularni tonus i poboljšava funkcionalnost endotela krvnih sudova.

Magnezijum štiti ćelije od oštećenja, pomaže da srčani ritam bude stalan i sprječava zgrušavanje trombocita. Pokazuje sinergističko dejstvo kada se uzima zajedno sa antihipertenzivima i tako dodatno doprinosi snižavanju krvnog pritiska.

Najnovija istraživanja pokazuju da je nizak nivo magnezijuma najbolji predskazatelj srčanih oboljenja, nasuprot dugogodišnjem mišljenju da holesterol i zasićene masne kiseline imaju ključnu ulogu u nastanku kardiovaskularnih bolesti.

Nizak nivo magnezijuma povezuje se sa svim poznatim faktora rizika za kardiovaskularne bolesti kao što su povišeni krvni pritisak, aterosklerotski plakovi, kalcifikacija mekih tkiva, povišen holesterol i otvrdnuće arterija.

Prema mišljenju stručnjaka očigledno je da holesterol ipak nije glavni “krivac” za kardiovaskularne bolesti i da se više ne može ignorisati činjenica da se nizak nivo magnezijuma povezuje sa svim faktorima rizika i simptomima srčane bolesti, hipertenzije, dijabetesa, povišenog holesterola, srčane aritmije, angine pektoris i srčanog udara.

Važno je podsjetiti se da je magnezijum važan aktivator mnogih enzima i da učestvuje u metabolizmu glukoze. Nova istraživanja su pokazala da su osobe koje su unosile dovoljne količine magnezijuma imale dva puta manji rizik za nastanak dijabetesa od osoba koje ga nisu unosile u dovoljnim količinama. Naime pokazalo se da kako raste nivo magnezijuma u krvi, tako se i nivoi nekoliko markera upale smanjuju, kao i rezistencija na inzulin. Lako se zaključuju da je povećan unos magnezijuma važan za poboljšanje osjetljivosti na inzulin, smanjenje upale te smanjenje rizika za nastanak dijabetesa.

Magnezijum je važan za stvaranje vitamina D čijoj se važnosti poklanja sve veća pažnja usljed njegovog čestog nedostatka. Otkriveno je da se vitamin D ne može metabolisati bez dovoljne količine magnezijuma, što znači da vitamin D ostaje pohranjen i neaktivan u čak 50% ljudi.

Ukoliko je prisutan nedostatak magnezijuma, uzimanje vitamina D u obliku dodataka ishrani može povećati nivoe kalcijuma i fosfata a neće se odraziti na nivo vitamina D u krvi.

Povrh toga, zbog nedostatka magnezijuma može doći i do kalcifikacije krvnih sudova, ali i do češće osteoporoze i rizika od preloma kostiju. Nedostatak vitamina D ili magnezijuma povezuje se sa različitim poremećajima, uključujući deformacije kostiju, kardiovaskularne bolesti i metabolički sindrom te zato unosom optimalne dnevne doze magnezijuma smanjujemo rizik od nedostatka vitamina D.

Preporučeni dnevni unos magnezijuma od 375 miligrama možemo obezbjediti primjenom dodatka ishrani Magnetrans 375 mg direkt granulata koji doprinosi optimalnom statusu magnezijuma u organizmu te poboljšava mentalnu i fizičku snagu.

Magnetrans 375 mg direkt granulat omogućava fiziološko odvijanje tjelesnih funkcija zavisnih od magnezijuma. Ovaj preparat je tako dizajniran da je upotpunosti prilagođen načinu života savremenog čovjeka. Upakovan je u pojedinačnu, ekološki opravdanu papirnu ambalažu i lako je prenosiv. Upotreba je jednostavna – bez vode i bez dodira rukom.

Magnetrans 375 mg direkt granulat ima prijatan ukus i obezbjeđuje dnevne potrebe unosa magnezijuma. Ne sadrži šećer, te ga mogu koristiti i osobe koje ne žele da povećaju tjelesnu masu, gojazne osobe, osobe sa inzulinskom rezistencijom, dijabetesom i metaboličkim sindromom.

Magnetrans 375 mg direkt granulat primjenjuje se jedanput dnevno u večernjim satima te nema vremenskog ograničenja njegove upotrebe. Za optimalan efekat ovaj dodatak prehrani ne treba koristiti istovremeno sa alkoholom, kafom, dodacima ishrani koji su koncentrovani izvor dijetnih vlakana i drugih dvovalentnih jona (napraviti razmak od 4 sata). Ukoliko se koristi u količini većoj od preporuke proizvođača može da ima laksativno dejstvo.

Magnetrans 375 mg direkt granulat sadrži izvor fenilalanina, pa osobe sa prisutnom fenilketonurijom ne treba da ga koriste. Takođe kod postojanja oštećenja bubrežne funkcije, potrebna je konsultacija sa lekarom.

Zahvaljujući efikasnom Magnetrans 375 mg direkt granulatu nema razloga da patimo od nedostatka magnezijuma koji doprinosi nastanku poremećaja srčanog rada, hipertenzije, ateroskleroze, dijabetesa i metaboličkog sindroma, dislipidemije, koronarne bolesti srca, osteoporoze, hroničnog zatvora, povećane kristalizacije kalcijum oksalata u urinu i malignih bolesti.

Brinimo o sebi i obezbjedimo adekvatan unos magnezijuma uz Magnetrans 375 mg direkt granulat.

Komentari

komentara