Kuća i hrana

Otkriće arheologa – Maje čokoladu koristile i kao dodatak jelima

Napisao admin

Arheolozi u Meksiku saopštili su da su pronašli tragove 2.500 godina stare čokolade u tanjiru koji je pronađen na poluostrvu Jukatan, što navodi na pomisao da su Maje čokoladu koristile kao umak ili dodatak jelima, budući da su do sada ostaci čokolade uglavnom pronalaženi u čašama.


Čokolada (Foto: Cure.ba)

Stručnjaci su dugo vjerovali da je kakao korišten u majanskoj kulturi kao piće ili tako što su zrna mljevena i potom kombinovana sa tečnošću ili fermentacijom pulpe oko zrna.
 
Vjerovalo se i da su takva pića bila rezervisana za elitu. Otkriće koje je ove sedmice objavio meksički Nacionalni institut za arheologiju i istoriju pokazuje da je čokolada imala širu upotrebu u drevnom Meksiku.
 
Moguće je da neka savremena jela, poput čokoladnog sosa – mole, koji se servira uz meso, svoje korjene imaju u vremenu prije dolaska Sspanaca.
 
“Ovo je prvi put da je čokolada pronađena na tanjiru na kome se servirala hrana”, rekao je AP-u arheolog Tomas Galjareta.
 
“Neobično je što je mljevena ovjde (na tanjiru), jer su najvjerovatnije za to koristili kamen za mljevenje”, dodao je on.
 
Kako prenosi Tanjug, ostaci čokolade pronađeni su na komadima tanjira na arheološkom nalazištu Paso del Mančo u Jukatanu 2001.
 
Tanjiri potiču iz oko 500. godine prije nove ere i ostaci čokolade pronađeni na njima nisu najstariji pronađeni u Meksiku.
 
Čaše iz perioda kulture Olmeka, zapadno od Jukatana, duž obala Zaliva, sadržale su ostatke čokolade oko 1000 godina starije.

cure.ba

Komentari

komentara